Вече можем да следим здравето си и през телефона. Мобилно

...
Вече можем да следим здравето си и през телефона. Мобилно
Коментари Харесай

Вече можем да следим здравето си през телефона

Вече можем да следим здравето си и през телефона. Мобилно приложение събира цялата информация от пациентското ни досие. То също по този начин ни припомня, по кое време би трябвало да пием медикаментите си или да посетим медицински експерт.

Идеята е да можем да ревизираме електронното си здравно досие когато и да е и на всяко място - без да е нужно да сме пред компютъра. В телефона ще имаме информация за всички прегледи, през които сме минали, резултатите от проучванията, които сме си правили, както и история на лекуванията, които са ни предписвани. Ще получаваме и уведомление, в случай че някой доктор или фармацевт попълня данни в досието ни - по този начин съгласно здравните управляващи ще се пречупят редица порочни практики, като да вземем за пример мним банкет в болница.

Мобилното приложение е гратис за всички. След изтеглянето му е нужно еднократно сдвояване посредством QR код с персоналното ни пациентско досие, налично в уеб страницата на Националната здравноинформационна система. Според основателите му приложението е първото в България, което сплотява всички данни за пациентите на национално равнище и едно от най-иновативните в Европа.

„ Отивате си при експерта, показвате му от телефона осъществения обзор при персоналния доктор, всичко, което е маркирано, без да се препредава информация. Не се постанова по този метод да носим папки с хартиени документи или да се чудим къде сме ги запазили, дали сме взели всичко ”, споделя Борис Костадинов от „ Информационно обслужване ”.

Лични лекари считат, че новата услуга е положително решение за пациента самичък да може да се ориентира в хода на лекуването си. „ Пациентите имат потребност от информация за тяхното положение, за прегледите, датите, на които са им изписани медикаменти, на ваксини дали са подлежащи ”, счита общопрактикуващият доктор доктор Михаил Михов.

Според някои пациенти обаче нововъведението е нужна единствено за хора с дълготрайно лекуване и чести прегледи при експерти. „ За благополучие не ми се е случвало да не помня какво съм пил. Наистина за мен ще е без значение дали ще ми е на телефона ”, признава Мартин.

Според медици с приложението ще се икономисва време при прегледите, а диагнозата ще е по-точна. Остава обаче въпросът дали всички лекари ще попълнят в детайли информацията в досието ни. Сега това е належащо единствено за лекуване и прегледи, платени от Здравната каса.

„ Вие също можете да му предоставите достъп, в случай че отидете на частен обзор, до вашето досие и той вкарва цялата информация - и предписания, и обзор, и всичко, което се прави. Самият пациент би трябвало да изисква от лекаря да му бъде въведено това нещо в досието ”, сподели здравният министър доктор Асен Меджидиев.

Засега приложението е налично единствено с електронен автограф.

Електронното досие е огромна крачка напред в опазването на здравето, съобщи здравният министър доктор Асен Меджидиев в ефира на Нова телевизия.

“Остават хартиени носители за лекаря, само че за пациента удобството е голямо, защото той по всяко едно време има достъп до своето досие. Отивайки на доктор при различен доктор, той също се среща с неговото положение ”, изясни доктор Меджидиев.

Все още се вкарват данните на пациенти от предишни години, разясни той. 

Електронното досие дава опция да бъдат въведени данните нацяло семейство, добави още той и акцентира, че всеки доктор е задължен да вкарва настояща информация за своя пациент. 

“Това електронно досие вкарва и спомагателен надзор! ”, сподели здравният Министър. Пациентите имат достъп до досието си по всяко едно време. Ако видят неправда или сбъркана процедура, могат през платформата да алармират за грешката, изясни още той. 

“Контролът се завишава. Няма да се пишат фиктивни диагнози! ”, безапелационен бе доктор Меджидиев.

Той разяснява системата за Бърза помощ. “Аз съм впечатлен от нашата спешна помощ ”, съобщи министърът, само че призна, че има липса на медицински личен състав у нас. Меджидиев напомни още, че са отпуснати 10 млн. лева за идващите три месеца, с които ще се усилят заплатите на медиците. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР