Вече можем да се поздравим с голямата победа. Това съобщи

...
Вече можем да се поздравим с голямата победа. Това съобщи
Коментари Харесай

Петър Витанов: Може да се поздравим с голяма победа. Трети март ще остане национален празник, защото хората въстанаха

Вече можем да се поздравим с огромната победа. Това заяви евродепутатът Петър Витанов, който е ръководител на Инициативния комитет за опазване на националния празник - Трети март пред телевизия „ Евроком “. Коментарът му идва, откакто депутатите от правната комисия на Народното събрание се отхвърлиха от смяната на националния празник, която бе залегнала в предложенията за нови текстове в Конституцията на Република България.

„ Благодарение на тази самодейност и на будните жители, които се включиха в нея, Трети март ще продължи да е националният ни празник. И това се дължи единствено и само на мощната социална реакция. Искам да благодаря на всички, които в последните три месеца се включиха в събирането на подписи. Във всички 28 регионални града, в дребните общини, хората, без значение от политическа принадлежност, безусловно въстанаха. Така че това е една огромна победа за тях “, добави Витанов броени дни преди края на периода, в който могат да се събират подписи.

„ Десетки хиляди българи поддържаха запазването на празника. В момента обобщаваме резулатите и ще обявим по какъв начин ще действаме. Голямата цел в последна сметка е реализирана - да не се допусне следващото оскърбление на националната памет, на достолепието и самочувствието на българина. Да не се допусне смяната на празника “, добави Витанов.

По време на подписката и уредниците, и стотиците доброволци се сблъскват с редица проблеми, описа още той.

„ Зад нас не стои политическа партия, а Законът за директното допитване до жителите е изработен по този начин, че да не работи, тъй като праговете са извънредно високи. Законодателят е основал закон, който на процедура попречва неговото използване. И в случай че желаеме да имаме директна народна власт и действително присъединяване на жителите в политическия развой, сигурно би трябвало да променим праговете “, сподели още Петър Витанов.

Евродепутатът и ръководител на ИК за опазване на Трети март изрази отвращение и от обстоятелството, че Народното събрание, който се употребява с рекордно ниско доверие, прави промени в главния закон на страната.

„ Колкото до референдума, не съм сигурен, че и един милион подписа да бъдат импортирани, този въпрос ще бъде обсъден. Аз персонално не вярвам в българския законодателен орган. И това не е субективна оценка, тъй като имаше и други образци “, добави Витанов.

В Инициативния комитет за опазване на Трети март членуват над 100 видни български учени, общественици, лекари, публицисти, политици, които бяха възмутени от опита за замяна, напомни той.

Петър Витанов разяснява и последните дейности на ръководещото болшинство.

„ Сглобката е оскърбление за всеки български жител, без значение на кое политическо семейство е член. Самите участници се срамят от нея – по тази причина се назовават „ некоалиция “. Делата им са недостойни. Това, което виждаме през днешния ден в Народното събрание, ми припомня на едни други места, надалеч от Европа. Тъжно и грозно е “, сподели още той.

„ Най-страшното е, че в действителност не почитаме страната, в която живеем. Понеже сме неспособни да отстояваме бъдещето си и се опитваме да зачертаем предишното си, само че това доста постоянно това провокира отвращение, неуважение, пренебрежение у нашите външни сътрудници “, счита Петър Витанов.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР