Вече можем да получим достъп до електронното си здравно досие

...
Вече можем да получим достъп до електронното си здравно досие
Коментари Харесай

БЛС: Личните лекари още нямат достъп до здравните досиета на пациентите си

" Вече можем да получим достъп до електронното си здравно досие без електронен автограф. Личните лекари обаче към момента нямат достъп до централизирана система, посредством която да видят досието на пациентите си ", разяснява пред Българска национална телевизия заместник-председателят на Българския лекарски съюз/БЛС/ доктор Николай Брънзалов. Той напомни, че до този миг общопрактикуващите лекари имаха достъп единствено за тези пациенти, които са в тяхната листа и по отношение на документите, които те са издавали, и то не всички.

" Имам поради - талони за консултация, проучвания за хоспитализация, дали е приет в болница. Все още нямаме противоположна връзка, когато епикризата при престой в болнично заведение е в електронен тип ", добави още той.

Има политическо заричане персоналните лекари да получат достъп, с цел да се знае какво се случва с пациентите им, само че нещата за следващ път се бавят.

" Най-добрият надзор е от страна на пациента. Българският лекарски съюз няма контролни функционалности, вие можем да даваме експертни мнения, само че тези политически решения се взимат на друго място ", разяснява доктор Брънзалов.

Бюджетът за аптеките, които изпълняваха по този начин наречените безвъзмездни предписания завърши към края на юли - съгласно доктор Брънзалов повода е, е не е изработен прецизен разбор кои да са тези медикаменти и по какъв начин ще се действа с тях.

" Един министър няколко пъти им обърка броя, дори в студио. Доведе до там, че парите, които фармацевтите получаваха за осъществяване на безплатните предписания, свършиха. Предоговориха се клаузи от страна на Българския фармацевтичен съюз и на Националната здравноосигурителна каса и се фиксира цената за осъществяване на рецепта да бъде не повече от 15% от цената на медикамента. Аз съм изцяло склонен, тъй като в случай че рецепта, при която медикаментът коства хиляда лв., нещо се обърка, каква отговорност носи фармацевтът? Пациентът ще си го вземе, какво като коства 3 лв. ", сподели още доктор Николай Брънзалов.

По думите му обаче мярката е била недомислена, тъй като в листата с безвъзмездни лекарства са попаднали такива, които постоянно ги няма в аптечната мрежа.

" Този лист, по този начин въведен чисто политически, не беше координиран с специалистите както би трябвало ", напомни доктор Брънзалов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР