Вече може да се правят референдуми за президентска република, за

...
Вече може да се правят референдуми за президентска република, за
Коментари Харесай

Конституцията ще може да се променя и с референдум след скандална поправка |

Вече може да се вършат референдуми за президентска република, за смяна на конституцията или пък по въпроси за изменение територията. Това стана допустимо откакто изненадващо през днешния ден Народното събрание одобри предложение на ВМРО с което се изтрива точка 1 от алинея 2, в член 9 от закона за референдумите. В нея се споделя, че не могат да се вършат референдуми от компетенцията на Велико Народно заседание. Това се случи при гласоподаване на измененията на Изборния кодекс. Предложението на “Обединени патриоти ” е записано в Преходни и заключителни разпореждания и мина със 114 гласа " за ", 61 " срещу " и двама - " въздържал се ".

Абсолютно противоконституционно решение, съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков пред OFFNews.

За промени в Конституцията сега са нужни 160 подписа, за привикване на Велико Народно заседание или толкоз гласа в елементарен парламент. В същото време референдум се привиква с най-малко една пета от народните представители (48 гласа), президент, държавно управление, не по-малко от една пета от общинските препоръки в страната или предприемчив комитет на жители, събрал не по-малко от 200 000 подписа. Достатъчно е повече от 20 на 100 от жителите с изборни права да са дали своят вот на допитването и решението на референдума може да бъде направено закон с решение на Народното събрание.

Според неофициална информация ГЕРБ са дали своят вот за предлагането на патриотите, с цел да бъдат подкрепени за плана си за нова конституция. Това условие - референдуми да се привикват по въпроси от компетенцията на Велико народно събрание беше сложено, като условие от " патриотите " за поддръжка на плана за нова конституция. 

" Направиха допустимо под въпрос да бъдат сложени - забележете! - промени на територията ни; формата на държавно устройство и управление; непосредственото деяние на конституционните разпоредби; спазването на интернационалните контракти, които страната ни е ратифицирала; неотменимостта на главните права на жителите и изобщо - цялата ни конституция! Накратко, с цел да продължат безотговорния си опит с правене на нова конституция, ГЕРБ, по акъла на " патриотите ", на практика се пробва занапред да анулира главния закон на България ", разяснява Крум Зарков във фейсбук.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР