Вече минимална дневна тарифа от 1,09 лв./км става 1,30 лв./км.,

...
Вече минимална дневна тарифа от 1,09 лв./км става 1,30 лв./км.,
Коментари Харесай

Още ползвате ли най-скъпите таксита в България, или вече пробвахте удобния градски транспорт в Бургас?

Вече минимална дневна цена от 1,09 лева./км става 1,30 лева./км., а минимална нощна цена – от 1,19 лева./км на 1,50 лева./км

Общинският съвет на Бургас гласоподава повдигане на минималните цени за таксиметров транспорт на пасажери на територията на община Бургас. Докладната бе импортирана по искане на сектора от ръководител на Постоянната комисия по превоз и сигурност на придвижването Евелина Михалева, а аргументът в нея е, че последното нарастване било през 2022 година, само че те упорстват за по-високи цени, тъй като ниската била отбрана за водача, а високата – за самия консуматор. Ева Михалева предложи и авансово осъществяване на докладната, която била импортирана на 8 декември, само че била отсрочена за гласоподаване чак в края на януари.

Така към този момент минимална дневна цена от 1,09 лева./км става 1,30 лева./км., а минимална нощна цена – от 1,19 лева./км на 1,50 лева./км. И съгласно данните, изнесени от локален парламентарист, излиза наяве, че градът ни към този момент е с най-скъпите таксита в цяла България.



А Флагман.бг пита – откакто научите тази вест, ще продължите ли да си викате такси, или ще предпочетете чудесно уредения градски превоз на Бургас?

От ПП-ДБ опазиха настояването на таксиджиите. Делян Георгиев разяснява, че докладната е гражданска самодейност и стоят 80 подписа там. „ Всеки от тези водачи има деца и семейство да храни. Аргументите би трябвало да бъдат взети поради. Таксиметровата услуга е разкош и е обикновено да получава по-висока цена, тя не е средство за публичен превоз. И таксиметровите водачи споделиха, че има отлив. Мъдростта е Ваша “, сподели Делян Георгиев.

Иван Иванов от СЕК обаче след него се бе подготвил със статистика. „ Ако гласуваме тези цени, ще станем града с най-скъпите таксиметрови услуги. В София – 1,22 дневна, и 1,41 нощна. В Пловдив – 0.99 дневна и 1.09 нощна, Варна – 1,10. И все още нашите таксиметрови водачи возят на високи цени. А тук желаеме да увеличим и да возим на високи цени, само че с какво подобряваме услугата. Да оставим пазарният принцип да контролира цените на таксиметровите услуги в Бургас. Имаме амплитуда на цени, които браншът може самичък да дефинира. Не считам, че браншът в София, Варна или Пловдив едвам оцелява или някой ги субсидира “, разяснява Иванов.

Тодор Ангелов от „ Възраждане “ разгласи, че по този начин Общински съвет ще оказват помощ на дребните водачи да оцелеят в Бургас.

Христина Хаджиатанасова от Политическа партия, която е умел правист, изясни, че откакто по Наредба ни е вменено обвързване най-малко един път годишно – при постъпило стимулирано искане от страна на таксиметровите превозвачи, следва да се гласоподава – различен е въпросът дали ще е „ за “, или „ срещу “.

Мариела Кирова от „ КОД – Български напредък “ също поддържат докладната и считат, че нарастването е резонно и цели да се покрие инфлационният показател през последните години, също така превозвачите дали методика на работа, която поддържат.

От ГЕРБ обаче бяха внезапни и отхвърлиха да поддържат докладната. Тодор Йосифов, който е икономист, изясни първи своята позиция и тази на групата. „ Ако сложим изкуствено долна граница, която е близка до горната, оставяме по-малка опция бургазлии да изберат Вас, а не супер модерния градски превоз в България или персонален автомобил. Предлагам да търсим по какъв начин да се покачат изискванията, да се види добър образец от други градове и да разгледаме къде би трябвало да има стоянки и какви благоприятни условия може да сътвори Общината. Ако вдигнем цената, след месеци ще желаете да я понижим, тъй като по този начин няма да има конкурентоспособна среда на превоз. Липсва икономическа действителна аргументация и няма да поддържа докладната “, сподели Йосифов.

Колегата му Веселин Пренеров, който нееднократно се е изказвал аргументирано за изискванията в таксиметровия транспорт, също взе думата. „ За мен е значимо качеството като консуматор – положение на колата, комфорт, експедитивност на обслужването, акуратност на поръчката. Лятото доста от нас са изправени на тестване на физиката – коли без климатици, вътре няма да разясня и персонална хигиена. Ясните европейски правила за таксиметров транспорт в България очевидно не важат ли? Защо бягаме от тях? Една компания има в Бургас, която върви по този път. Защо тези хора могат и се пробват да работят по европейски образец. Като консуматор имам вътрешни спирачки и няма по какъв начин да поддържа тази докладна “, сподели Пренеров.

От Българска социалистическа партия видяха смислени причини в докладната, а Мадлен Мутафян разгласи, че алените съветници ще я поддържат.

В залата на локалния парламент се изрече Георги Донев, секретар на Браншовата организация на таксиметровите водачи и превозвачи – Бургас, а сътрудниците му също участваха по време на дебатите и гласуването на точката, която те самите са изискали с подписка и мотивация от Общинския съвет.

„ Нашето искане за увеличение на минималната цена е обвързвано с данни от Национален статистически институт. Завишението на колите е с 35%, осигурителният предел е вдигнат също, повишаването на разноските за едно домакинство е с 40%. За да можем да упражняваме специалността си почтено, цената би трябвало да е 2.34. Разбира се ние се съобразяваме с клиентите.

Таксиметровите компании дефинират активността на сектора и цените в него. Но те нямат задоволително коли. Именно те би трябвало да оферират по-добра услуга.

Големият марж на услугата е точно в ущърб на потребителите, тъй като той се употребява за трамплин от доста сътрудници лятото да подвигат цените до най-много. При един по-малък марж това няма да е по този начин, а главните консуматори ще са удовлетворени, че постоянно ще имат коли на действителна цена.

Смятам, че настояването ни е изцяло действително и изпълнимо и всички жители да не са ощетени, а превозвачите, осъществяващи активността, да са спокойни. По този метод и автопаркът ще се попълни “, изясни Георги Донев.

По докладната гласоподаваха 40 общински съветници, от които 25 " за ", 11 " въздържал се ", а 4 бяха " срещу ".
 Местният парламент одобри нарастването и към този момент новите цени са факт, а изборът е на всички нас
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР