Вече имаме три последователни дни под 12 градуса. Студеното време

...
Вече имаме три последователни дни под 12 градуса. Студеното време
Коментари Харесай

Климатологът Матев посочи къде в България до дни ще трупа сняг от 30 см.

Вече имаме три поредни дни под 12 градуса. Студеното време ще се задържи. Другата седмица към този момент може да имаме парно. Това съобщи в ефира на "Здравей, България " климатологът Симеон Матев.

По думите му 10-на дни ще бъде много по-хладно от нормалното. На Балканите идва леден въздух, който намалява температурите с близо 7-8 градуса под нормалните за това време на годината ", сподели той.

"Днес и на следващия ден ще са дните с най-ниски междинни температури, по-късно ще има леко покачване и идната седмица още веднъж ни чака захлаждане. После ще стартира равномерен преход към по-високи температури, само че въпреки всичко е октомври, не очаквайте кой знае какви градуси ", сподели Матев.

Той предизвести, че захлаждането ще бъде съпроводено с превалявания. "Те ще са обложни - дълги, досадни, есенни и в действителност типични за сезона. Няма да има неочаквани порои. До края на идната седмица ще се получат много прилични суми на дъжда в границите на 50-80 литра на квадратен метър ", изясни специалистът.

По думите му минимум ще вали в Североизточна България, а в Западна България и Рило-Родопската област ще има по-значителни превалявания. "Сега е значимо да вали поради земеделците. Този циклон идва напълно в точния момент ", посочи Матев.

"Чакат ни ежедневни превалявания до петък идната седмица, след което ще стартира последователно разведряване ", съобщи климатологът.

По високите елементи от планините се чака да се натрупа 20-30 и повече сантиметра сняг. Най-нетърпеливите ще могат да го тестват още в неделя.

"Циганско лято ще идва и тази година. След 26-и октомври слънцето е толкоз ниско над хоризонта, че към този момент не топли. Тогава дните ще са слънчеви и приятни. Температурите стигат до 20 градуса, само че заран си е хладничко ", сподели той.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР