Вече има поставена трета доза ваксина и у нас. 12

...
Вече има поставена трета доза ваксина и у нас. 12
Коментари Харесай

Кой може да си постави трета доза ваксина срещу COVID-19?

Вече има сложена трета доза ваксина и у нас. 12 медици във Военномедицинска академия, измежду които и ген. Мутафчийски, бяха имунизирани през днешния ден.

Все още се чака заповедта на здравния министър, с която ще се позволи слагането на трета игла. Според насоките на експертния съвет по имунопрофилактика би трябвало да уточним, че не всеки ще може да получи тази спомагателна или бустер доза. Тя ще се слага по избор на рискови групи - хора с злепоставен имунитет, здравни служащи, възрастни над 65 години и настанените в обществени заведения.

Ето по този начин в края на декември ген. Мутафчийски се имунизира. Девет месеца по-късно той стана първият българин с трета спомагателна доза. Медиците са една от рисковите групи с право на реимунизация. Именно хората, работещи в мощно заразна среда, възрастните над 65 години и тези с някои тежки хронични болести могат да изберат трета игла.

" Работещите в обществени домове, в старешки домове, възрастните над 65, изключително настанените в старешки домове, и огромната група имунокомпрометирани лица ", съобщи проф. Ива Христова - шеф на Център по заразни и паразитни заболявания.

Съпругът на Жулиета Михайлова е бъбречно трансплантиран през 2007 година. Като пациент с злепоставен имунитет може да си сложи трета доза. Тъй като е с тромбоза обаче, макар рекомендацията на доктор, мощно се колебае.

" Предвид това, че самото заболяване води до формиране на тромби, едно такова сега съществуващо заболяване допуска въпреки всичко да сме малко по деликатни ", съобщи Жулиета Михайлова от " Асоциация на пациенти с бъбречни болести и другари ".

Мненията в общността на трансплантираните са мощно поляризирани съгласно пациентската организация.

" Има хора, които изрично отхвърлят да сложат ваксина, само че има и други хора, които с неспокойствие чакат имунизациите. Едни от първите бяха, които сложиха първа и втора доза и в този момент чакат и бустерната доза ", сподели Жулиета Михайлова.

Според специалистите няма значение какъв вид ваксина е била поставена преди бустерната.

" Всички изследвания демонстрират, че даже при една доза векторна ваксина може да се постави втора доза РНК ваксина ", сподели проф. Ива Христова - шеф на Център по заразни и паразитни заболявания.

Засега не е обсъждано трета доза да има и за хората без хронични болести, само че и без задоволително антитела след имунизация.

Може ли това да стане още тази година?

" Не мисля, че толкоз бързо може да стане, за мен казусът е слагането на първите две дози ", сподели проф. Ива Христова - шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания.

Трета доза за рисковите групи може да се сложи най-рано 6 месеца след довеждане докрай на имунизация, само че рекомендацията е за 8 месеца. Тези, които не са построили имунитет - месец след последната доза.

От през днешния ден здравното министерство към този момент разгласява информация какъв брой от умрелите и приетите в болница са имунизирани. Данните за последните 24 часа демонстрират, че 94 % от умрелите са неимунизирани. От постъпилите в болница - единствено 8 % са с сложена ваксина.

Вчера са сложени 11 441 дози ваксина. Напълно ваксинирани в страната са под 1 300 000 души. 8,7 на 100 са позитивните проби при направени съвсем над 21 000 теста. Над 1800 са новите случаи от направените близо 21 000 теста. В болница се лекуват съвсем 5000 пациенти, от тях над 414 са в интензивно поделение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР