Вече има петима души, признали, че са преувеличили правомощията си.

...
Вече има петима души, признали, че са преувеличили правомощията си.
Коментари Харесай

Екс зам.-министър Филип Гунев: Някой е наредил на полицаите да бият граждани на протеста срещу БФС?

" Вече има петима души, признали, че са преувеличили пълномощията си. В ход е инспекцията от инспектората на Министерство на вътрешните работи. Инспекторатите не са най-независимите структури. Резултатът може да е ориентиран в някаква посока. Проверката ще е комплицирана, взети са доста решения. Много от гледките, които видях - влизането в заведението, ограждането на улицата, не са инцидентни решения ", каза бившият зам.-министър на Министерство на вътрешните работи Филип Гунев в студиото на " Денят ON AIR ".

По думите му тези дейности са били разпоредени, а това дали е в съгласие, единствено инспекция ще покаже.

" Съобразяват се с волята на министъра. Съмнявам се, че краткотрайната анкетна комисия ще има компетентността да го направи. Трябва да се навлезе в професионален подробност. Лесно може да бъде и политизирана ", изясни Гунев.

Гостът разяснява и думите на Делян Пеевски, съгласно когото няма полицейско принуждение. 

" Всички сме на мнение, че тези 35 ранени служители на реда е нещо извънредно, което се е случило. Г-н Пеевски не помни и другата страна, че има случаи, приети, на служители на реда, надвишили пълномощията си. Общественото мнение е, че има проблем ", съобщи някогашният зам.-министър в Министерство на вътрешните работи пред Bulgaria ON AIR.

Имаме ли добра подготовка на служителите на реда? Това е изводът, който можем да си изведем от цялата обстановка, на мнение е той.

" В такава обстановка служителите на реда са в извънреден психически стрес. За да могат да реагират вярно, трябват доста тренировки и образования. Такива липсват. Липсват и механически средства, които да ги пазят. Сега виждаме записи на странични наблюдаващи, а не цялата картина и тази на служителя на реда ", уточни Гунев.

Според него неналичието на обозначителни знаци на служителите на реда е нарушавания, както и носенето на маски.

" Това видяхме всички. Тези служители на реда няма да влязат сами. Разпоредено им е. Не е работа на министъра да може оперативно да управлява какво се случва на терен. Това е работа на основния секретар, на професионалното управление. Министърът може да се включи, в случай че би трябвало да се вземе политическо решение. Оставката на заместник-министъра е необяснима ", посочи още бившият зам.-министър.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР