Вече има първи случай на теглене на кредит с чужда

...
Вече има първи случай на теглене на кредит с чужда
Коментари Харесай

Започна се! Изтеглиха кредит с чужда самоличност

Вече има първи случай на изтегляне на заем с непозната идентичност, заяви експертът по киберсигурност Любомир Тулев. Негов прочут му споделил, че открил съществуването на заем на негово име, който не е теглил.

„ Не споделям, че е вследствие на теча на персонални данни от Национална агенция за приходите, само че времево съответствува ”, съобщи Тулев пред bTV.

Подадени са тъжби до способените органи за случая и занапред следва да бъде направена инспекция по какъв начин тъкмо е бил изтеглен този заем. „ Изтеглянето на заем без присъединяване на институцията, която го е отпуснало е невероятно ”, безапелационен е Тулев.

Според него анализите на експертите сочат, че хакването на данъчната организация няма капацитет за основаване на кой знае какви проблеми, защото ЕГН-та до преди няколко години бяха общодостъпна информация.

В композиция с други персонални данни обаче, може да се стигне до неприятни обстановки, уточни Дончев, което общо взето значи, че заплахата е огромна, тъй като те въпреки всичко могат да бъдат свързани.

" Заради приключването на данни от Национална агенция за приходите сега текат разисквания дали да не се предприеме стягане на някои режими, в това число по отпущането на бързи заеми ”, сподели вицепремиерът Томислав Дончев.

Българските компании, които отпускат небанкови заеми, имат високи стандарти на инспекции на своите клиенти, които дори се ползват в чужбина, съобщи Николай Цветанов – ръководител на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране.

Според него е доста мъчно да се извърши такава машинация. Събира се информация за претендентите за заем, а по-късно се ревизира в няколко обществени регистри, съобщи Цветанов, който сподели, че има доста надеждни източници за инспекция. Освен това се ревизират кредитополучателите при приемането на парите, без значение дали на сметка или в брой.

„ Задължително се реализира и връзка лице в лице с новите клиенти ”, безапелационен е Цветанов.

Подобни инспекции се правят и от нотариусите при прекачване на коли и недвижими парцели, сподели ръководителят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев.

Според него няма метод да се употребява подправена персонална карта, тъй като се прави информация в регистъра и се открива действителната идентичност на нейния собственик.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР