Вече има косвени доказателства, че новият щам на коронавируса от

...
Вече има косвени доказателства, че новият щам на коронавируса от
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Новият щам на COVID-19 вече е у нас

Вече има косвени доказателства, че новият вариант на ковид от Англия е пристигнал и в България, сподели за Dir.bg шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф..

"Много е значимо да се знае, че разновидността не пречи на имунизациите, не пречи на диагностиката и също, че няма медицински доказателства, че е по-инфекциозна. И най-важното - няма никакви доказателства, даже в противен случай, че инфектираните с него прекарват по-тежко заболяването ", уточни проф. Кантарджиев.

Всеки вариант, който е минал от животно по хората и прави епидемиологично разпространяване, мутира като по-прилепчив, по-лесно заразява други хора и нормално болестта минава по-лесно, успокои микробиологът и член на Националният действен щаб.

"Философският интерес на природата е да се запази вирусът. Вирусът може да се запази единствено в жив човек. Всеки вирус, когато мутира по време на зараза, прави тъй че да боледуват по-дълго хората и да не умират, с цел да може да се популяризира. "



Проф. Кантарджиев посочи още, че появяването на английския вариант у нас се чака и ще го има, а публично новината ще бъде обявена при идващите порции на геномно секвениране, които предстоят. В Съединени американски щати към този момент потвърдиха, че тази разновидност се случва без епидемиологична връзка - откакто учените създали целогеномно секвениране е открито, че пациент с ковид има разновидност като тази в Англия.

"Вече имаме косвени доказателства, че е пристигнал този нов вариант. Но споделям - при изискване, че не компрометира имунизациите, не компрометира тестванията и нямаме до момента медицински доказателства.. Това е мнението на всички хабилитирани вирусолози в нашия център, че още медицински доказателства, че по-лесно се популяризира, няма. Това, че вариантът във Англия е взел тези размери и по този начин се усеща, стана в последния месец декември, когато там започнаха да вършат целогеномно секвениране. Тогава внезапно споделиха "Ау, доста се е популяризирал! ", което стана и малко политически. Един Брекзит доста добре би посрещнал с един вариант, който е в Англия, и "дай да затворим границите ", сподели още той.

"Внимаваме, работим и мисля, че доникъде на месеца ще можем да кажем какъв брой и по кое време имаме такива разновидности. Но! Мутацията не пречи на имунизациите, разновидността не пречи на диагностиката, нямаме медицински доказателства, че е по-инфекциозен и най-важното - никакви доказателства, дори в противен случай, че прекарваш по-тежко заболяването ".

Според проф. Кантарджиев към 1 млн. българи към този момент са се сблъскали със болестта, а вероятността да го повторят е извънредно дребна и в международен мащаб медицински потвърдени са 1 случай на 2 млн. заболели.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР