Вече има изключително малки роботи от различни видове и с

...
Вече има изключително малки роботи от различни видове и с
Коментари Харесай

Създадоха микроскопични роботи с тяло от управляващия чип

Вече има извънредно дребни роботи от разнообразни типове и с разнообразни приложения. Но на процедура всички те имат нещо общо, което ги свързва -  всички изискват външно ръководство, което нормално се реализира благодарение на лазерна светлина, външно магнитно поле и така нататък

Технолози от университета Корнуел наподобява са намерили решение на казуса. Създадените от тях микроскопични роботи с размери от 100 до 250 микрометра имат вградени „ електронни мозъци “, които им разрешават да работят повече или по-малко без значение. Освен това тялото на тези микророботи съставляват точно кристалите на чиповете, които ги ръководят.

За опити учените са основали няколко разновидности на микророботи с два до шест крайника. Тези роботи се ръководят от лазерни светлинни импулси, които подават команди от най-високо равнище и колкото повече крака има микророботът, толкоз по-сложни дейности може да извършва.

Контролният чип на микроробота е изработен по общоприета CMOS технология, схемата на чипа е много елементарна и има единствено хиляда транзистора. За съпоставяне, броят на транзисторите в процесорите на новите графични карти на NVIDIA е към 76 милиарда. Веригата е генератор на правоъгълни импулси с разнообразни фазови отмествания, които управляват придвижването на всеки крак. Промяната на режима на работа на този генератор се прави благодарение на лазерна светлина, която също е източник на сила, която визира повърхността на дребна фотоволтаична клетка.

Но би трябвало да отбележим, че микророботите, основани от учени от Корнуол, към момента са доста надалеч от опцията за тяхното практическо приложение. Тези изследвания са единствено първата стъпка към това и проява, че всичко това е изцяло осъществимо при настоящето равнище на развиване на технологиите.

Но в бъдеще такива устройства може да се употребяват в опазването на здравето, защото техният вграден разсъдък е изцяло задоволителен за осъществяване на елементарни вътрешни интервенции, като разчистване на кръвоносни съдове от вътрешната страна.

Също по този начин, такива микророботи могат да се употребяват за мониторинг на околната среда и за събиране на замърсители от приключването на разнообразни рискови субстанции в околната среда.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР