Вече има готовност първите тестове за изследване на учениците да

...
Вече има готовност първите тестове за изследване на учениците да
Коментари Харесай

Идват първите тестове за ученици от Пловдивска област

Вече има подготвеност първите проби за проучване на учениците да потеглят към Пловдивска област.

Министерството на образованието и науката (МОН) получи от Министерството на здравеопазването (МЗ) нова пратка с 86 000 теста за COVID-19. Доставеното количество е в границите на втората социална поръчка, оповестена от Министерство на здравеопазването за просветителната система.

Тестовете са със същите характерности и от същия вид като определените от Министерство на здравеопазването при първата поръчка, резултатите от която бяха оповестени на 2 ноември 2021 година

Новата пратка ще бъде разпределена в четири области: Пловдив, Бургас, Русе и Враца, оповестиха от МОН.

Първата доставка от 200 000 теста беше изпратена до учебните заведения в 13 области в страната, в това число в София. Благодарение на това десетки хиляди възпитаници от I до IV клас се върнаха в учебно заведение през днешния ден. Техните родители се съгласиха те да бъдат изследвани с щадящи проби за COVID-19 два пъти в седмицата. В останалите 15 области, измежду които и Пловдивска, образователните занятия продължиха онлайн.

Първото тестване мина при доста добра организация, регистрират от МОН. Опитът демонстрира, че даже в огромните паралелки процесът не лишава повече от 20-30 минути.

Освен учители и непедагогически експерти, в проучването се включиха десетки доброволци – родители, медицински експерти, студенти по медицина, посредници. МОН благодари за скъпата поддръжка на всички тях.

Все още тестванията не са получени от РУО-Пловдив. За момента не може да се каже по кое време ще е допустимо да се възстановят присъствените занятия при обезпечена безвредна среда с тестване за учениците от начален стадий.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР