Вече има епидемично разпространение на грип у нас, открити са

...
Вече има епидемично разпространение на грип у нас, открити са
Коментари Харесай

Кантарджиев: Заради ковид мерките случаите на варицела са се увеличили над 4 пъти

Вече има епидемиологично разпространяване на грип у нас, открити са и двата разновидността на вируса от група А, предизвести пред Българска национална телевизия проф. Тодор Кантарджиев, съветник по ваксинопрофилактика към Столична община. По думите му обаче има доста положително антивирусно лекарство. „ Ако човек вземе лекарството при първи признаци, на втория ден може да се върне на работа, защото нито отделя вируса, нито е болен “, изясни проф. Кантарджиев.

Той разяснява и обстановката с COVID-19 у нас: „ В момента стартира да се популяризира нов подвариант на Омикрон, който се кара още по-леко. Няма известия за приети в болница или умряли с този подвариант “, уточни проф. Кантарджиев.

По думите му четири пъти и половина са се нараснали случаите на варицела измежду децата. „ Това е резултат от противоепидемичните ограничения в продължение на две години. Натрупа се новородено население, което не е прекарвало заболяването “, посочи проф. Тодор Кантарджиев. И добави, че децата прекарват леко заболяването – с обрив и температура, само че възрастните, които не са боледували и могат да бъдат инфектирани, е добре да се имунизират, тъй като може да има затруднения. Освен обрива и температурата те могат да се разболеят от пневмония или инфектиране на централната нервна система. „ За възрастните също има лекуване. Ако се стартира още с първите обриви, резултатът е доста добър “, увери микробиологът.

„ Преди година предложих да бъде планувана наложителна имунизация за варицела. Сега имунизацията е целесъобразна и хората могат да я закупят. Съветвам родителите да я слагат на децата. Предложих страната да обезпечи на искащите ваксини, а майката, която не желае да ѝ се имунизира детето, да подписва декларация: „ Запозната съм, че страната ми дава ваксина, само че отхвърлям да се постави на детето “. Това работи доста възпитаващо, тъй като тогава поемаш отговорност за детето и положението му, в случай че се разболее. Седем години бях отпред на Експертния съвет по контрол на имунопрофилактиката и много неща бяхме въвели до последна стъпка да бъдат признати. Едно от предложенията беше, когато се връща майката от родилното с детето, възрастните от обкръжението му да бъдат реимунизирани против коклюш. Това е европейска процедура “, изясни проф. Кантарджиев. Той добави, че при децата, инфектирани с варицела, няма потребност да се дава антивирусно лекарство, тъй като ще изкарат инфекцията леко.

Още от Здраве

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР