Вече и в България има съмнения за първи случай на

...
Вече и в България има съмнения за първи случай на
Коментари Харесай

Съмнения за първи случай в България: какво се знае за мистериозния хепатит


Вече и в България има подозрения за първи случай на мистериозния хепатит при децата. Какво стои зад това необяснимо заболяване, какви са признаците и вероятните последици и защо би трябвало да внимават родителите?

Световната здравна организация (СЗО) заяви за. Експерти, измежду които и генералният секретар на немското Дружество за детска и младежка медицина доктор Буркхард Родек, допускат, че има възможност болестта да е породено от аденовируси, а появяването му може да е обвързвана с ограниченията против пандемията.

Що е хепатит и какви са признаците

Хепатитът съставлява инфектиране на черния дроб, постоянно предшествано от вирусна зараза. Известните причинители на такива инфекции са хепатитните вируси А, B, C, D или Е. Колко тежко е болестта, по какъв начин ще протече и какъв брой е заразно - това зависи от вида на вируса.

Характерни за хепатита са повишените стойности на черния дроб, само че са вероятни и признаци като повръщане, диария, тресчица, неразположение или жълтеница. В Германия да вземем за пример имунизация против вируса от вид В се предлага още в бебешка възраст, а против вид А е целесъобразно да се ваксинират хората от рисковите групи.
Редакцията предлага
Къде сега има най-вече случаи

След като още през март във Англия бяха регистрирани първите случаи, до началото на май мистериозното заболяване се прояви в още двайсетина страни по света.

В България в края на предходната седмица беше обявено за първи случай на болестта, само че в това време от здравното министерство прецизираха, че би трябвало да се изчакат резултатите от пробите. Пациентът е дете от Бургас, което е било лекувано към седмица и в това време е изписано без затруднения.

От немския институт " Роберт Кох " допускат, че изключително доста случи на хепатита с неразбираем генезис има във Англия.

Какво предизвиква на децата болестта

По данни на СЗО при близо 10 % от децата, развили изострен хепатит, се постанова трансплантация на черен дроб. Смъртните случаи дотук са минимум четири.

Актуални лабораторни проучвания сочат, че при множеството от засегнатите деца не са били открити класическите хепатитни вируси. Тоест, причинителят е различен.

Лабораторните разбори демонстрират съществуване на аденовирус-41 - той е открит при 75 на 100 от заболелите деца във Англия. Обикновено аденовирусите предизвикват леки признаци на простуда или стомашно-чревни инфекции. При тях тежките затруднения са по-скоро нетипични. Също по този начин до момента не е било известно аденовируси да предизвикват хепатит при здрави деца.

Свързани ли са тези случаи с Ковид-19

В близо 20 от общо 200 регистрирани случаи на хепатит при децата става въпрос за двойна зараза: заразяване по едно и също време с аденовирус и с ковид. Връзка с имунизациите против Ковид-19 не може да има, защото въпросните деца не са ваксинирани.

Някои специалисти, измежду които и доктор Буркхард Родек, считат, че новото заболяване може да е директно обвързвано с ограниченията по време на пандемията. Причината: имунната система се построява най-много през първите години от живота, само че при доста деца спазването на разпоредбите за отдалеченост и на другите противоепидемични ограничения е довело до намаляване на имунната система. Така да вземем за пример поради лимитираните контакти децата са били изложени на по-малко вируси и не са могли да изградят построили съответните антитела. А това означав, че децата се заразяват по-лесно, когато се сблъскат с вируси. Друга догадка гласи, че е допустимо да е зародил някакъв по-агресивен и по-заразен вид на аденовирусите - както при разновидностите на ковид.

Възможно ли е причинителят да са нечисти храни

Хепатит може да се развие и след потреблението на нечиста храна или питейна вода.

Главният доктор на педиатричната клиника Сана в Берлин-Лихтенберг Тобиас Тененбаум обаче отхвърля опцията нечисти храни да са повода за необяснимите случаи на хепатит при децата. Той акцентира, че при другите възрастови групи измежду пациентите не се следи идентичен модел на хранене.

За какво би трябвало да внимават родителите

Тененбаум поучава възрастните да наблюдават кожата и очите на децата, развили стомашно-чревна зараза. Ако те стартират да се оцветяват в жълто, в случай че урината е по-тъмна или изпражненията са по-светли, безусловно би трябвало да се потърси доктор. Строгата хигиена понижава риска от заразяване.

Макар и към този момент необяснимите случаи на хепатит при децата да наподобяват относително малцина, здравните управляващи са разтревожени и зорко наблюдават развиването. Продължава и търсенето на мистериозния извършител.

*****

Разгледайте и тази фотогалерия:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР