Вече една година у нас тече ваксинация, а все още

...
Вече една година у нас тече ваксинация, а все още
Коментари Харесай

Хроника на ваксинацията - от първия ден до днес

Вече една година у нас тече имунизация, а към момента сме на последното място измежду европейските страни по този индикатор. През тази една година имунизацията беше единственото оръжие против вируса. Тъкмо свикнахме с първа и втора доза и се оказа, че би трябвало да си сложим трета, а може би и четвърта. Сдобихме се с дигитален документ. Вече е допустимо да се имунизират и децата над 5 години.

От тържественото идване на първите дози до през днешния ден - репортерът на " По света и у нас " Мая Димитрова чакаше неведнъж дружно с хората по опашките и ни напомня едни от най-ярките моменти, които събра през годината.

Пристигна като коледен подарък и с напътствие за приложимост, в което очевидно бяха не запомнили да напишат, че всяка сложена доза се прави в наличието на публицист.

И не всички странични резултати от това бяха планувани.

Страхът от огромните игли, които били видели по медиите беше доста сериозен. Мъже, несъмнено повече, се завиваха през глава с цел да не гледат, сподели доктор Васил Михайлов, Александровска болница.

Д-р Михайлов е в имунизационния кабинет от ден първи.

Беше романтично-драматично. Фургон, мрачно, студено, за първи път се прави нещо.

По времето на зелените коридори романтиката отстъпи. Тогава беше стълпотворение от хора, стотици хора идваха, в това число се стигаше и до физически конфликти.

Те се сбиха над мен и аз попаднах, те ме повлякоха, добре че се хванах за вратата другояче щях да падна, сподели Вътка Дикова, мед.сестра.

В борбата за имунизациите безусловно се включиха и персоналните лекари.

Имало и неприлични оферти.

Вечерта идва жена, която споделя вижте аз пристигам да имунизирате мен, само че повеждам и кучето. Ако ви е останала някоя игла, в случай че имате опция някоя ваксина?

Денят, който ще бъде запомнен.

Получих известие от софийската РЗИ да прекратим имунизацията с " Астра Зенека " и прекратяваме активността, сподели доктор Силвия Чолакова, шеф на Медицинския център в " Пирогов ".

После опашките се върнаха.

Лятото опашки нямаше. Есента и зимата също.

Грях им на душата на тези сътрудници, които сътвориха едно чувство, че има друга теза, антиваксиналната, на тяхната съвест лежат доста животи, сподели доктор Васил Михайлов, Александровска болница.

Една година по-късно. А в случай че имунизацията не беше пристигнала?
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР