Вече е ясно колко ще струва новият екостикер с вграден

...
Вече е ясно колко ще струва новият екостикер с вграден
Коментари Харесай

Стана ясно колко ще струват екостикерите с чип при ГТП

Вече е ясно какъв брой ще коства новият екостикер с вграден чип, който ще се лепи на предното стъкло на колите при годишен механически обзор след 12 юли.

Шест лв. и 80 стотинки без Данък добавена стойност е цената на екостикера, обясниха от Изпълнителна организация “Автомобилна администрация”, някогашната ДАИ, отговаряйки на въпроси на “Труд”. Но отново не стана ясно кой ще заплати оскъпяването - страната, пунктовете или всеки притежател на автомобил с тегло до 3,5 тона.

Цената на единична численост е посочена от производителя - компания “Демакс” АД, въз основата на годишен тираж от 1 500 000 стикера. Стойността на слаганите и сега на ГТП холограмни лепенки е 3,50 лева без Данък добавена стойност, т.е. - нарастването ще е с 3,30 лева

От ИААА прецизират, че пунктовете за ГТП няма да заплащат нищо по оборудването с компютри, принтери, четящи и записващи устройства за чиповете, защото те са част от контракта с “Демакс” АД.

Дружеството, посочено като фамилна компания на депутата от Българска социалистическа партия Петър Кънев е било единствен претендент, явил се на оповестената социална поръчка за печатане на документи за ГТП. Процедурата завършва на 30 април м. година като договорът е за 5 897 142,50 лева без Данък добавена стойност.

Любопитен факт е, че измененията в Наредба Н-32 на транспортното министерство, с които се вкарва екостикера с чип са оповестени в “Държавен вестник” на 11 септември 2020 година, повече от 4 месеца след контракта с “Демакс”.

В отговора от някогашната ДАИ сочат, че не нужен анекс към настоящия им контракт с “Демакс”, макар че след 12 юли т. година явно заплащанията по него стават по-големи. Освен това отпечатването на 1,5 млн. екостикера ще коства на производителя 12 240 000 лева без Данък добавена стойност - над два пъти повече от цялата социална поръчка.

“Поставянето на стикер с чип на автомобила е безусловно ненужно, задачата му е единствено да се платят едни пари. Всеки служител на реда и всяка улична камера може да направи информация за същата информация единствено по регистрационния номер на колата”, сподели Христо Радков, ръководител на Българското обединяване на водачите.

Идеята на лепенката, която ще се поставя 12 юли, е да раздели леките коли на 5 категории.

Чипът е с антена, която ще излъчва кодирана информация и по този начин най-замърсяващите въздуха - от Първа до Трета категория, могат да бъдат разпознати.

През февруари - в последните дни на 44-тото Народно заседание бяха признати ремонти в закона, които дават право на общинските препоръки да дефинират неразрешени зони. В дни с замърсен въздух там няма да бъдат пускани цапащи коли, а санкциите за снимани или спрени в зоната ще са от 50 до 500 лв..

“Добре, дано да има пет екокатегории, само че за какво е необходим стикер и чип? Министерство на вътрешните работи, инспекторите от общините, камерите на АПИ, уличното видеонаблюдение ще научат коя от 5-те категории е колата точна по този начин, както научават всичко, което ги интересува - автомобилът има ли застраховка, минал ли е на Годишен механически обзор и т. н.”, изясни Радков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР