Вече е ясна пълната картина от първия тур на местните

...
Вече е ясна пълната картина от първия тур на местните
Коментари Харесай

Вече е ясна пълната картина от първия тур на местните избори

Вече е ясна цялостната картина от първия тур на локалните избори, извършени на 27 октомври.

В 18 регионални града ще гласоподават на балотаж в неделя. С победа на първи тур завърши вотът в 9 регионални града – 8 избраха кмет от ГЕРБ, а 1 (Кърджали) – от Движение за права и свободи.

Вторият тур на доста места ще се окаже яростен, поради разликата от няколкостотин гласа сред първия и втория претендент.
Ясни са резултатите от първия тур на локалните избори в съвсем всички регионални градове В 9 от тях избраха кмет, в 18 ще има балотаж на 3 ноември
Последните данни сочат, че изборната интензивност в София е 43%, Което съставлява растеж спрямо предходните локални избори от 2%.

В борбата за столичен кмет Йорданка Фандъкова е получила 158 хиляди гласа, а Мая Манолова – 120 хиляди Други 145 хиляди софиянци на първия тур са дали своят вот за други претенденти.
Фандъкова и Манолова ще се състезават на втори тур за кмет на София И двете приканиха идната седмица софиянци да гласоподават интензивно на балотажа
От тях – над 50 хиляди за Борислав Игнатов и близо 47 хиляди – за самостоятелния Борис Бонев.

За първи път от 8 години насам Фандъкова не печели на първи тур. Подкрепата за нея през 2011 година е била 247 хиляди гласа, а на предходните избори през 2015 година – 239 хиляди Сега тези, които я поддържат, са с 80 хиляди по-малко.
И по този начин София е измежду тези 18 регионални града, където идната неделя следва да се гласоподава на балотаж в избора за кмет.

През целия в ЦИК пристигаха общинските изборни комисии с протоколите. В София се забавиха много. От Пловдив евентуално ще бъдат даже последни.

A на втория ден след вота от ГЕРБ благодариха на гласоподавателите си в няколко града. Във Варна като главен конкурент припознават слабата интензивност.

А Българска социалистическа партия оповестиха, че са подготвени да поддържат всички претенденти, съперници на ГЕРБ в страната.
Корнелия Нинова: Българска социалистическа партия усилва поддръжката си на избори Запазваме досегашните червени общини, съобщи водачът на левицата
Независимият претендент Маая Манолова пък даде поддръжка за районните кметове, които излизат в София против ГЕРБ.

В късния следобяд стана ясно, че Йорданка Фандъкова се е срещнала с членовете на „ Демократична България”. Оттам припомниха позицията си от през вчерашния ден, че няма да поддържат нито Манолова, нито Фандъкова.

Фандъкова обаче получи поддръжка от няколко известни персони у нас, измежду които и Лили Иванова.

Все още не е известно какъв брой са неотчетените преференции има на локалния избор. Всяка партия е в правото си да оспори изборите пред Административения съд и в случай че той допусне наново броене в дадена секция, то тогава може да се откри дали те са регистрирани.

Вече получихме сигнали от гласоподаватели, че има опити за пренареждане на листите, които не са отразени.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР