Вече е ясна датата на коронацията на крал Чарлз Трети,

...
Вече е ясна датата на коронацията на крал Чарлз Трети,
Коментари Харесай

Датата на коронацията на Чарлз III е ясна - странни факти и решения разбухиха духовете

Вече е ясна датата на коронацията на крал Чарлз Трети, и това е 6 май. Церемонията ще се състои в Уестминстърското абатство. Заедно с него коронована ще бъде и брачната половинка му Камила Паркър-Боулс, която към този момент носи купата кралица-консорт. Церемонията ще бъде водена от архиепископа на Кентърбъри, оповестиха от Бъкингамския замък.

Изненадата идва от обстоятелството, че коронацията ще се случи точно на рождения ден на бебето Арчи - синът на принц Хари и Меган Маркъл. Първородният наследник на семейство Съсекс ще навърши 4 години на 6 май.

Експерти допускат, че сходен избор е следващата маслинова клонка в посока към помиряване на Чарлз Трети с по-малкия му наследник - принц Хари, с който имаше разкол. Има обаче и противоположно значение: в този момент датата на раждане на най-малкия внук Арчи е исторически обвързвана с най-важното събитие в най-новата история на Англия. Така че сходен избор може да се дължи на желанието да се " блокира " новинарската емисия на Съсекс, които толкоз постоянно се пробват да привлекат вниманието на обществеността към тях във значими дни за кралското семейство.

Нека да напомним, че коронацията на новия суверен обичайно се прави известно време след възкачването на трона, след интервал на народен и кралски печал, който също разрешава време за подготовка.



Коронацията ще се извърши с всичките ѝ исторически обичайни детайли, само че и ще се съобрази с някои елементи в духа на времето. Чарлз ще бъде помазан със свето масло, ще получи кълбото, коронационния пръстен и скиптъра. Поставянето на величествената корона на Свети Едуард ще бъде последвано от благословия.

Камила също ще бъде помазана със свето масло и коронована, както беше кралицата майка, когато беше коронясана за кралица през 1937 година

В изказването на Бъкингамският замък се сподели: " Коронацията ще отразява днешната роля на монарха и ще гледа към бъдещето, като в същото време се корени в дългогодишни обичаи и представление. Допълнителни детайлности ще бъдат оповестени навреме. "

До този миг специалисти допускаха, че за ден на коронацията Чарлз Трети ще избере 2 юни – денят, в който ще се отбележат 70 години от коронацията на майка му – починалата към този момент Елизабет Втора. Но не познаха.



Заслужава си да се означи, че Джордж V, дядото на Елизабет II, създателят на династията Уиндзор и брат на последния съветски император Николай II, е коронясан на 6 май 1910 година

Сигурността през този ден ще бъде засилена. Нямаше коментар от двореца по отношение на известията, че Чарлз желае съкратена гала от единствено един час. Известно е безапелационното предпочитание на сина на кралицата церемонията да е по-скромна, без типичната и непотребна пищност, изискваща големи разноски.

В изказването на двореца се загатва и за известни промени в провеждането на церемонията, която другояче е запазила сходна конструкция повече от 1000 години. Мащабът на коронацията ще бъде съгласуван с икономическата рецесия и увеличените разноски за живот, пред която е изправена страната.

Вътрешни лица от двореца настояват, че херцогът на Норфолк, който като граф маршал дава отговор за организирането на церемонията, е получил задачата да я направи по-проста, по-кратка и по-разнообразна, тъй че да отрази модерна Англия.

" Кралят анулира огромна част от коронацията като самопризнание, че светът се е трансформирал през последните 70 години ", твърди осведомен, представен в английския щемпел.



Любопитни обстоятелства към коронацията на английския монарх

През последните 900 години церемонията се организира в Уестминстърското абатство и съвсем постоянно се води от архиепископа на Кентърбъри от 1066 година насам.

По традиция коронациите не се организират през почивните дни. Тази на кралица Елизабет Втора през 1953 година се организира във вторник.

Службата на кралица Елизабет II се основава значително на тази на нейния татко Джордж VI, която е моделирана по тази на Джордж V - макар че в църквата са издигнати специфични структури за сядане, с цел да се усили нормалното заседание до 8000.

Плановете за събитието са известни с кодовото име Операция " Златно кълбо ".



Какви модификации да чакаме на идната гала по коронацията на Чарлз Трети

* Една смяна, която се разисква, е за по-скромен дрескод, като елементарни публични костюми също ще бъдат възможни.

* Много е евентуално интериорът също да бъде сведен и кадифените столове, направени особено за коронацията на Елизабет Втора през 1953 година, е допустимо да бъдат сменени със общоприети седалки.

* Непотвърдени отчети допускат, че описът с посетители евентуално ще бъде скъсен от 8000 през 1953 година на 2000 в този момент.

* Коронационната работа на кралица Елизабет Втора през 1953 година продължи повече от три часа, само че се допуска, че тази на сина ѝ ще бъде по-кратка.

Какво още ще забележим по време на коронацията

В основата на празника и парада е тържествена религиозна гала, по време на която суверенът е помазан, блажен и осветлен от архиепископа.

Някои основни ритуали ще бъдат непокътнати, в това число помазанието на монарха, който ще се закълне да бъде " бранител на вярата ". Златната щатска карета от 1762 година, която беше актуализирана с огромни разноски за платинения празник на кралицата, още веднъж ще бъде част от коронационното шествие.

Съществена детайлност е, че церемонията ще бъде по-разнообразна в религиозно и културно отношение като езикът, на който ще се води, ще бъде приспособен за актуалната публика.



По-рано кралят удостовери, че ще постави клетва пред англиканската черква при коронацията си, само че даде да се разбере, че желае да оглави Англия, която почита всички религии.

" По моите най-дълбоки убеждения... считам, че съм задължен да почитам тези, които следват други духовни пътища, както и тези, които се стремят да живеят живота си в сходство със светските идеали ", сподели той на среща на религиозни водачи в Бъкингамския замък.

Чрез коронацията си Чарлз също по този начин ще отдаде респект към починалата си майка, настояват осведомени. Източници, близки до краля, описват, че той е бил извънредно разчувстван от страстите и сълзите на поданиците на кралство Англия по време на ритуалите по изпращането на починалата Елизабет Втора, траяли 10 дни, както традицията повелява.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР