Вече е ясен списъкът с допуснатите кандидати за избор на

...
Вече е ясен списъкът с допуснатите кандидати за избор на
Коментари Харесай

Конфликт на интереси в болница „Шейново“

Вече е явен описът с позволените претенденти за избор на членове на Съвета на шефовете на общинските лечебни заведения в София. На пръв взор общоприет конкурс, който се афишира от време на време, само че и този път с обичайните заболявания на българското опазване на здравето.

Този следващ път е болница „ Шейново “. Как да вземем за пример комисията за допускане на претендентите за Съвета на шефовете на АГ болница „ Шейново “ е пропуснала да забележи, че доктор Пламен Димов, който и сега е ръководител на борда на шефовете на общинската болница, както и началник на отделението по гинекология и ендоскопска хирургия, още веднъж е претендент в очевиден спор на ползи? За да бъде позволен до състезанието като член на УС на болничното заведение до момента той би трябвало да е заявил, че „ не прави от свое или от непознато име търговски покупко-продажби, сходни с активността на болничното заведение. Същата декларация по пример за засвидетелствуване липсата/наличието на събитията по член 39, алинея 1 от Наредбата за общинските лечебни заведения следва да е направена и досега, в който е изпълнявал активността си като ръководител на УС на болничното заведение. Декларацията е едно, а действителността друга.

Оказва се, че доктор Пламен Димов е притежател на медицински център „ Салвебис “ от 2014 година, в който е съучастник със брачната половинка си Марлена Димова и прави сходна активност на болница „ Шейново “, освен това е член на борда на лечебното заведение. Това е типичен метод за отклонение на пациенти от болничното заведение, да вземем за пример за осъществяване на дребни оперативни интервенции. Медицинският център „ Салвебис “ е финансиран от „ Фонд за стабилно градско развиване на София - ФУГРС " ЕАД. В регистрите доктор Пламен Димов е посочен като шеф и едноличен притежател на капитала. Сред дейностите на медицинския център са изброени: диагностика, лекувания, рехабилитация и наблюдаване на гинекологично заболели, съвещания и профилактика в региона на гинекологията, оказване на здравна помощ при бременност и майчинство. Т.е. активността на медицинския център се припокрива с тази, която предлага и столичната АГ болница „ Шейново “. Частният медицински център също така има контракт с болничното заведение за закупуване на опиати. Това е фрапантен спор на ползи, още повече, че той е бил разполагаем и до момента, само че лекарската комисия към общината не е знаела за това.
доктор Румен Велев
На въпрос на БГНЕС шефът на „ Шейново “ доктор Румен Велев удостовери, че медицинският център „ Салвебис “ има контракт с болничното заведение за закупуване на опиати. „ Да, мога да ви отговоря на тази част от въпроса, че медицинският център „ Салвебис “ има контракт с болничното заведение за закупуване на опиати, само че каква тъкмо му е активността, почтено казано, не мога да ви кажа, би трябвало да се обърнете към доктор Димов за тази работа. Не съм гледал. Може би в разрешителното му за активност е записано какво прави, само че той не е задължен да ми го споделя и аз не съм го гледал “, сподели доктор Велев.

Председателят на Комисията по опазване на здравето и обществена политика към Столичния общински съвет доктор Антон Койчев съобщи, че преди да има документи, не може да прави случайно мнения. " Сезирайте ме публично, напишете ми писмо, то ще пристигна по съответния ред и аз ще изискам инспекция въз основата на тази информация, и в случай че е по този начин, аз ще работя съгласно закона ", сподели доктор Койчев.
доктор Антон Койчев
Заместник-председател на Комисията по опазване на здравето и обществена политика към СОС Милка Христова е член съм на комисията, която организира състезанието за избор на съвет и на шефове на болнични заведения в Столична община. За БГНЕС тя съобщи: " Конкретно не сме разглеждали особено случая с доктор Пламен Димов и неговото присъединяване. На този стадий същият е позволен, като във връзка с това дали са налице спор на ползи, или не, или противоречие, има саморъчно попълнена от него декларация, която под опасността за носене на наказателна отговорност за недекларирани условия, същият е заявил, че е в сходство с условията по наредбата, заради което е класиран. На сегашния стадий няма данни за съществуване на противоречие или спор на ползи. Ако такива се появят или комисията бъде известена за такива, тя надлежно ще прегледа случая и ще се произнесе ". Милка Христова обясни в детайли условията, които са разказани в решението на СОС, с което е разгласен състезанието.
Милка Христова
" Има условия и по Търговския закон – да не прави търговски покупко-продажби от свое или от непознато име, да не е съучастник в събирателни или в сдружения с лимитирана отговорност, да не е шеф на такива сдружения, само че, обърнете внимание, в случай че тези търговски сдружения правят активност, сходна с активността на общественото дружество, респективно болница, за която лицето кандидатства. За всичките тези условия лицата попълнят заявления, че не са налице тези забранителни условия и надлежно носят отговорност за верността на заявените условия. Между другото тази декларация също е оповестена в уеб страницата на Столична община като приложение на документите, които би трябвало да показват претендентите за присъединяване в съответния конкурс ", сподели Милка Христова. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР