Вече е внесена концепцията за реформа в ТЕЛК. Това ще

...
Вече е внесена концепцията за реформа в ТЕЛК. Това ще
Коментари Харесай

Бисер Петков: Концепцията за реформа в ТЕЛК е готова



Вече е импортирана концепцията за промяна в ТЕЛК. Това ще залегне в основата на законодателни промени. Преди това ще има разискване и по-късно гласоподаване. Ще се наложи смяна и в няколко закона. Това сподели общественият министър Бисер Петков в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.

„ Тази идея беше създадена в дълготрайно време от доста специалисти. След това тя бе импортирана в Националния съвет за здравна експертиза. Зам.-министър Султанка Петрова предложи вид експертизата да се прави от една комисия, само че беше отхвърлено. ТЕЛК-решението ще се издава след минаване през две комисии - в здравното министерство и през Национален осигурителен институт. Задачата на комисията към Национален осигурителен институт е да се преценя работоспособността на хората с увреждане. В доста европейски страни оценката се прави от осигурителните институти. Има такива работещи модели. Тази идея е в сходство с управническата стратегия на държавното управление “, разясни Петков.

"Не бива да се поставя знак на тъждество сред увреждане и неработоспобност. Много хора с увреждания имат непокътната продуктивност и тя би трябвало да се прави оценка ", акцентира Петков.

Той добави, че втората комисия ще прави оценка по документи. Ще се отива на място, единствено в случай че има някакви подозрения. „ Един от главните документи ще бъде оценката на ТЕЛК към здравното министерство, които ще дефинират степента на увреждане и ще се прави от лекари. Това е единствено един детайл от промяната. Ще се ползва напълно нов модел, нови стандарти, от нови експерти. Експертизата на работоспособността ще бъде втория стадий от тази промяна “.

„ От началото на 2019 година би трябвало да отпадне таванът на новоотпуснатите пенсии. За отпуснатите до 2018 година се планува нарастване. Разходът за новоотпуснатите пенсии не е огромен, тъй че няма да натежи на осигурителната система и на бюджета “, безапелационен бе общественият министър.

„ В бюджета на страната за идната година има акцент в обществената сфера. Има повишен % разход за нарастване на пенсиите. Предвидено е повишението на пенсиите на хората с инвалидни пенсии, интеграционите добавки, както и за децата с увреждания “, стана ясно още от думите на Бисер Петков.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР