Вече е възможно вписването на бащино име в акта на

...
Вече е възможно вписването на бащино име в акта на
Коментари Харесай

Бащиното име вече ще може да се вписва в акта на раждане на българските деца в чужбина

Вече е допустимо вписването на бащино име в акта на раждане на българските деца, родени в чужбина.
Това се случи откакто Народното събрание одобри на първо и второ четене измененията в Закона за гражданската регистрация, импортирани от „ Обединени патриоти “.
Вносителите изясняват, че тази смяна се постанова, защото вследствие на досегашната процедура тези деца се записват в регистъра на популацията единствено с две имена – лично и фамилно. Според тях в българската именна система бащиното име е изключително скъпо, защото въплъщава кръвната, само че и обществената връзка с родителя. Според законопроекта определеният правно-технически прийом е подобен на плануванаъа от законодателя опция за прибавяне на наставки –ов и –ев и окончание -а за женски жанр на децата, родени отвън страната, тъй че те да придобият имена, съглано българската именна система.
С 23 гласа " за ", 61 - " срещу " и - 66 " въздържали се " депутатите отхвърлиха законопроекта на Движение за права и свободи за промени в Закона за гражданската регистрация, с които се оферираше да се заличат принудително наложените имена при „ възродителния развой “ в ЕСГРАОН, съобщи Фокус.
В рамките на дебата депутатът от " Обединени патриоти " Павел Шопов разясни, че законопроектът на " Обединени патриоти " е ориентиран към новородените български жители в чужбина, а другият, импортиран от Движение за права и свободи, е за умряли хора. Той прикани всички да гласоподават " срещу " законопроекта на Движение за права и свободи. Халил Летифов от Движение за права и свободи съобщи, че не става въпрос за умряли хора. Колегата му Велислава Кръстева уточни, че Павел Шопов и неговата политическа мощ са позор за патриотизма. " Вие сте срам за парламентаризма и политическия хайлайф за България, вие сте " камък на шията ", който ще потопи ГЕРБ и тъй като през днешния ден е Ден на будителите ще изтъквам Ботев: " Вий, вий сте идиоти ", сподели Кръстева. На това Павел Шопов отговори, че това са били думи на " една еничарка ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР