Вече е в сила европейската директива, която ограничава пластмасата за

...
Вече е в сила европейската директива, която ограничава пластмасата за
Коментари Харесай

Как ще се отрази на джоба ни забраната на еднократни пластмасови прибори и опаковки?

Вече е в действие европейската инструкция, която лимитира пластмасата за еднократна приложимост. У нас се чака тя да се приложи на процедура до септември.

Сред неразрешените произведения ще са еднократни принадлежности за хранене, чинии, кутии от стиропор, сламки и бъркалки, в това число и пластмасови клечки за уши и пластмасови държачи за балони.

Всяка страна членка би трябвало да одобри съответното законодателство, в което да отразява новите правила за тези произведения.
Снимка: btvnovinite.bg
В едно заведение съвсем напълно са се отказали от пластмаса. Вместо сламки употребяват паста.

„ Решили сме да го използваме, тъй като наподобява по-автентично. Има и екологичен детайл - стараем се да бъдем по-приятелски настроени към природата “, споделя шефът на заведението Константин Иванов.

Заради епидемията обаче употребяват опаковани пластмасови сламки. Сега ще им се наложи да ги заменят с такива от хартия, бамбук и даже плява.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Със сигурност цената е като минус за този артикул. Решенията липсват на пазара – не са устойчиви. Надявам се скоро производителите да излязат с подготвени решения “, споделя Константин.
Снимка: btvnovinite.bg
Промяната ще засегне най-много храната за у дома. Рециклируемите кутии и принадлежности са три пъти по-скъпи.

„ Ако една кутийка преди е коствала 6 или 10 стотинки, в този момент ще коства 20-30 стотинки. Прието е, ще се вкара, само че клиентите би трябвало да знаят, че изпод на сметката ще има 1,50, в случай че имате 5 кутии “, споделя ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.
Снимка: btvnovinite.bg
Наличните пластмасови сламки, кутии, чаши и принадлежности, заведенията употребяват до привършване на количествата. А окончателната възбрана у нас ще е в действие, откакто наредбата, която лимитира тези произведения стане факт.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР