Вече е налице формалната правна възможност за искане за предсрочно

...
Вече е налице формалната правна възможност за искане за предсрочно
Коментари Харесай

Борислав Ганчев:Спазването на върховенството на правото е ключова европейска ценност

Вече е налице формалната правна опция за искане за предварително преустановяване на пълномощията на основния прокурор. Считаме, че има данни за съществени нарушавания, които биха могли да обосноват предварително преустановяване. Продължават да постъпват и още данни. Това сподели зам.-министърът на правораздаването Борислав Ганчев в предаването „ Неделя 150 " по БНР.

Исканията за освобождение на основния прокурор ще са разнообразни от тези на проф. Янаки Стоилов като длъжностен министър, посочи той.

По думите му би трябвало да има повече фокус върху процедурата по желание на нов Висш правосъден съвет. „ За да е ясно, че там влизат не след официална процедура някакви персони, а експерти, които могат да застанат и да заявят какво е визията им по несъмнените въпроси и проблеми на правосъдната власт. Условието тези хора да са магистрати не значи наложително положителни членове на Висш съдебен съвет ", добави той.

Спазването на върховенството на правото е основна европейска полезност, акцентира Ганчев. „ Затова в Плана за възобновяване и резистентност главният фокус беше да сме по-смели в правосъдната промяна, а поле на корекциите главно бяха промените в прокуратурата.

Европа ни демонстрира, че измененията би трябвало да се създадат. България би трябвало да знае, че с цел да получава дотации от еврофондове, би трябвало ясно и тъкмо да се ползва върховенството на правото и да се подсигуряват демократичните права и свободи ", съобщи той.

До дни Министерство на правораздаването ще внесе в Министерски съвет законопроекта за изменение на Закона за правосъдната власт, свързани със закриването на Специализираните съд и прокуратура и кариерните бонуси. „ Спазваме като тематики и като срочност съдружното съглашение.

Специализираните съдилища са превърнати в съдилища за специфични разследващи средства. Едва 3% от делата, формирани в тях, са всъщност - наказателни с общ темперамент. От 6418 каузи 2992 касаят разрешаване за потребление на СРС. От съдени 290 - оправдани са 70, което е обикновено, само че 168 са с наказване отнемане от независимост до 3 години.

Специализираните съдилища бяха промотирани като съдилища за тежка престъпност, за корупция по високите етажи на властта ", разяснява Ганчев.

Според него бюджетните корекции в Министерството на правораздаването са естествена последица. „ Искаме бюджетът за правосъдната власт да е ефикасен и предвид на постигнатите цели ", уточни той.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР