Вече е категорично ясно, че с голямо мнозинство печели отговорът

...
Вече е категорично ясно, че с голямо мнозинство печели отговорът
Коментари Харесай

Категорично да на референдума в Македония, но при ниска избирателна активност

Вече е изрично ясно, че с огромно болшинство печели отговорът " да " на референдума, касаещ името на Македония и евроатлантическата ориентировка на страната. Избирателната интензивност обаче т.е. легитимността на плебисцита е проблем.
При 97% обработени бюлетини , според данните на, Държавната изборна комисия на Македония (ДИК) изборната интензивност на референдума за името е била 36,79%, т.е. правото си на глас са упражнили 649 376 гласоподаватели . " За " са дали своят вот 91,37% от подалите глас, или 593 315 души, а " срещу " – 5,64%, или 36 596 гласоподаватели . Недействителните бюлетини са 2,99%, написа Агенция " Фокус ".
На последната конференция на ДИК за тази нощ ръководителят ѝ Оливер Дерковски увери, че първите публични данни ще бъдат показани по-късно през днешния ден (1 октомври), според избраните от закона периоди.
За да бъдат законни резултатите от референдума и съдружното държавно управление на министър-председателя Зоран Заев да получи социална поддръжка в желанията си страната да получи интернационално самопризнание под името Република Северна Македония, беше нужна изборна интензивност от над 50%. Това значи, че референдумът можеше да бъде годен единствено ако правото си на глас бяха упражнили 903 168 гласоподаватели, само че и при изискване, че повече от половината от тях са дали своят вот " за " евроатлантическата ориентировка на Македония, т.е. одобрят Преспанския контракт и смяната на името на страната им. Референдумът обаче се организира под изискването, че е съвещателен. Оттук-нататък взема решение македонският парламент - в случай че там има две трети болшинство (81 депутати от 120), ще бъдат прокарани ремонти в конституцията на страната, узаконяващи Преспанския контракт.
В момента най-вече места в македонския парламент има ВМРО-ДПМНЕ – 51, като партията не приема Преспанския контракт. На второ място е Социалдемократичният съюз на Зоран Заев, с 49 депутати, с 49 народни представители. Той ръководи дружно с Демократичния съюз за интеграция (ДСИ беше образуван от някогашни членове на Армия за национално избавление (АНО) т.е. още веднъж албанска формация), който има 10 депутати и с Алианса за албанците, с 3 места. Освен това, Заев има поддръжка и от Движение Беса – третата албанска партия в македонския парламент, което има 5 депутати и е считано за групировка, прокарваща турските ползи.
Очаквано, министър председателите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас организираха телефонен диалог след края на гласуването, съобщи БГНЕС. Ципрас е похвалил Заев за " решителността и смелостта да продължим осъществяването на Договора от Преспа. Коалиционният сътрудник на Ципрас - Панос Каменос, който е боен министър на Гърция, обаче изрази удовлетворение от ниската изборна интензивност в пост в Twitter и разгласи референдума за недействителен. А главната опозиционна политическа мощ в Гърция " Нова народна власт " разгласи, че ще постави всички старания, с цел да не влезе в действие Договора от Преспа. В изказване на водача на партията Кирякос Мицотакис се споделя, че още от първия миг консерваторите от " Нова народна власт " са декларирали, че договорът е нездравословен за Гърция и затова са внесли даже избор на съмнение на държавното управление на Алексис Ципрас. Според " Нова народна власт " ръководещата коалиция е равнодушна към националните ползи и единственото, което я интересува, е оставането ѝ във властта.
Същата позиция всеобщо се тиражира и в сръбските медии, като известното сръбско електронно издание Blic най-добре сумира настроенията - съперниците на плебисцита в Скопие честват, а в Солун имаше митинг против смяната на името на Македония.
Броят на гласувалите " за " на днешния референдум в Македония са доста и с това се дава поддръжка на Договора от преспа. Това съобщи еврокомисарят по разширението Йоханес Хан от Брюксел. " Поздравявам тези, които през днешния ден гласоподаваха на консултативния референдум и използваха демократичните си свободи. Мнозинството гласоподава с „ да “, с което даде необятна поддръжка за Договора от Преспа и евроатлантическото бъдеще на страната “, написа Хан в Twitter.
Същевременно се оказа, че ръководителят на македонския парламент Талал Джафери не е могъл да упражни правото си на глас. Причината - името му липсвало в листата на изборната секция, където дал своя вот по принцип на избори.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР