Вече е и официално - бившият №2 в тениса и

...
Вече е и официално - бившият №2 в тениса и
Коментари Харесай

Официално: Бивш №2 в света се отказа от тениса

Вече е и публично - някогашният №2 в тениса и сегашен турнирен шеф на Мастърса в Индиън Уелс Томи Хаас постави завършек на спортната си кариера.

Хаас бе спрял с шампионатите в последните седмици и решението изглеждаше ясно, само че публично бе оповестено след успеха на близкия му другар Роджър Федерер над Хьон Чун на 1/4-финалите в "Индиън Уелс Тенис Гардън ".

"Считам се за късметлия, че съумях да си изкарвам прехраната с професионален тенис за повече от две десетилетия ", съобщи прочувственият Хаас. "Спортът ми даде прелестни другарства, опцията да пътувам по света и благоприятни условия да основа невероятни мемоари. Той ме научи и доста по тази причина какво значи да срещнеш провокации, да отвърнеш и да ги преодолееш. Към моите родители, семейство, брачна половинка и деца, благодаря на всички за любовта и одкрепата, които ми дадохме през годините. Но към почитателите, благодаря ви, че ме подкрепяхте през кариерата ми. "

Хаас доближи до №2 в света на 13 май 2002, а в 8 сезона приключи в топ 20 на света. Той приключва кариерата си с 15 АТР трофеи на сингъл в 28 финала. Последните пристигнаха през 2013-а, когато завоюва в Мюнхен и Виена. И на четирите шампионата от Големия шлем Хаас доближаваше най-малко до четвъртфиналите, а най-големите му триумфи са четири полуфинала - на Аустрелиън Оупън през 1999, 2002 и 2007, както и на Уимбълдън през 2009.

Общо успехите на Хаас са 569, а единственият немец с повече е Борис Бекер със 713. Хаас има и сребърен орден от Олимпиадата в Сидни 2000.

За страдание кариерата на тенисиста с един от най-красивите бекхенди с една ръка бе придружена от доста проблеми с травми, които му попречиха да стигне и до още по-големи триумфи. Той претърпя общо 9 интервенции, само че постоянно се завръщаше на висота. Неслучайно през 2004 и 2012 завоюва премиите за Завръщане на годината на АТР.

А последната победа в кариерата на Хаас пристигна през юни 2017-а, когато във втори кръг победи самия Федерер.

Хаас е турнирен шеф в Индиън Уелс от 2016-а насам и ще продължи да извършва тази роля.

"Бях доста благополучен да бъда там за Томи, за този огромен миг в кариерата на Томи ", показа Федерер на конференцията си по-късно. "В началото имахме съревнование, само че се познавахме малко, тъй като и двамата приказваме немски. Затова постоянно се разбирахме добре. "

"Особено в последните 10 години, откогато той стартира да излиза със Сара и по-късно имаха деца, запознахме да се опознаваме все по-добре. Той постоянно е бил един от най-близките ми другари на тура. Просто съм благополучен за него, че взе такова огромно решение. "

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР