Вече е факт първият, генериран от изкуствен интелект отговор по

...
Вече е факт първият, генериран от изкуствен интелект отговор по
Коментари Харесай

Изкуствен интелект разглежда и потребителските жалби?

Вече е реалност първият, генериран от изкуствен интелект отговор по действителен потребителски проблем в България! Това излиза наяве от пост в страницата " Ние, потребителите " в обществената мрежа.

Преди да потърси експертен съвет от " Ние, потребителите ", пострадал от нелоялна комерсиална процедура клиент се е обърнал към известна неправителствена потребителска организация, защото не е бил задоволен от отговора на сезираната от него с тъжба Комисия за отбрана на потребителите.

А отговорът на въпросната неправителствена организация доста припомня на генерирани от машини текстове и звучи по този начин: " Прочетох документите и съм мощно алармиран от известието на КЗП, тъй като в него се демонстрира непросветеност и последна непрофесионалност. Липсата на прозрение във Вашия проблем не може да не остане неусетно и ще вземем ограничения. “ След което предлага правосъдно дело.

Същевременно напъните на европейските институции са ориентирани към основаването на законови правила за отбрана на потребителите от интензивното нахлуване на изкуствения разсъдък в разнообразни бизнеси. Те пък на собствен ред заговориха за опасения от свръхрегулация.

В действителността обаче изкуствен интелект към този момент генерира информацията, на база на която потребителите вземат решение дели да закупят дадена стока или услуга. Консултира клиенти и съчинява потребителски мнения. Дори преглежда недоволствата към търговец, от търговец и от контролния орган.

" Не можем да спрем гората да се разлиства! Но можем да създадем по този начин, че да сме по-подготвени за това, което следва. “, разяснява пред bTV създателят на онлайн платформата " Ние, потребителите “ Габриела Руменова.

Тя описа, че европейските институции, които са виновни да защитят правата на потребителите, сега работят по текстове, които от една страна да ги предпазят от обвързваните с изкуствения разсъдък опасности - готви се специфичен Закон за изкуствения разсъдък. Но също по този начин и инструкция, която да помогне на хората, които към този момент са станали жертва вследствие на дейностите на AI, да се защитят.

" Идеята е да се реализира отбрана, която е съответстваща към тази във връзка с към този момент познатите ни практики на взаимоотношение потребители-търговци - във физическите магазини, даже в интернет, което до наскоро беше огромно предизвикателство в България “, разяснява и заключи Руменова.

Експертът даде образец за обстановки, в които потребителите употребяват артикули или услуги с изкуствен интелект и могат да бъдат наранени от това: " Има системи за умни домове. Има прахосмукачки-роботи, които работят посредством свързване в интернет мрежата, могат да снимат интериора ни у дома, да изпратят тази информация до разнообразни получатели и това да бъде сериозен мотив за терзания. “

Междувременно, до момента в който бъдат признати нормативните актове и се осъществяват в националните законодателства, би трябвало да забележим по какъв начин бихме могли да се предпазим и защитим през днешния ден. Имаме Регламент за отбрана на данните, потребителско законодателство с необятен набор - нелоялни практики, рискови артикули, правото на информация, на претенция при недостатък.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР