Вече две години 9000 тона италиански боклук, за който се

...
Вече две години 9000 тона италиански боклук, за който се
Коментари Харесай

РИОСВ – Плевен няма време да отговори как така 9000 тона италиански боклук още ги има

Вече две години 9000 тона италиански отпадък, за който се подвигна извънредно доста звук и имаше хвалби по какъв брой контейнера с такива боклуци се връщат в Италия, по този начин и не е изчезва. Плевенската Регионална инспекция за опазване на околната среда е издала две взаимно изключващи се нареждания по отношение на компанията с тези 9000 тона отпадък - хем приключва разрешението ѝ да борави с отпадък, хем я задължава да в профил въпросния отпадък. Потърсен за коментар от за какво се стига до подобен абсурд, шефът на екоинспекцията инж. Стефан Цанев съобщи, че нямал време.

В отчета за осъществената контролна активност на Регионалната ревизия по околната среда и водите през август месец 2021 година написа, че е прекъсната регистрацията и издадения регистрационен документ за действия с боклуци на " Феникс Плевен " ЕООД. И отново през август е издадена е Заповед № РД-0359/06.08.2021 година за налагане на насилствена административна мярка на " Феникс Плевен " ЕООД за премахване и осъществяване на екологосъобразно отнасяне на боклуци с код 19 12 12 по нотификация № IT 010861, на площадка на ул. „ Северна “ № 18, гр. Плевен, в 30-дневен период от приемането на заповедта. Става въпрос за в следствие на Валя Ахчиева и уеб страницата " Биволъ ".

Информацията за следствието е, че има направен отчет от Регионална инспекция за опазване на околната среда до Министъра на околната среда и водите във връзка писмо на Върховната административна прокуратура за възлагане на инспекция по постъпили публикации от журналистката Валя Ахчиева в уеб страницата " Биволъ ".

 



(Част от отчета за активност на Регионална инспекция за опазване на околната среда през август месец)

Въпросната нотификация е за транспорти на боклук от Италия. Нотификатор е VIBECO SRL, Италия. Отпадъците по тази нофитификация са под формата на бали с приблизителни размери 1,1 метра/1,1 м/1,4 м – всяка с почти тегло 1,5 тона, обгърнати с полиетиленово фолио.А боклуци с код 19 12 12 са други боклуци (включително смеси от материали) от механично отнасяне на боклуци, разнообразни от упоменатите в код 19 12 11 (други боклуци - в това число смеси от материали, от механично отнасяне на боклуци, съдържащи рискови вещества).

От отчета на екоинспекцията излиза наяве също, че по отношение на противоположното отнасяне на боклук с код...11, намиращ се на площадка на ул. " Северна " № 18 в Плевен (площадката, наета от „ Феникс Плевен “ – б.р.), са изпратени писма до " Монбат Рисайклинг " ЕАД и до Регионална инспекция за опазване на околната среда – Монтана. Информация за подхванатите дейности по осъществяването им е изпратена до Специализирана прокуратура на 9-ти август тази година.

Припомняме, че автентичен притежател на " Монбат Рисайклинг " е Атанас Бобоков –  подсъдим дружно с брат си Пламен и някогашния зам.-министър на околната среда Красимир Живков за присъединяване в незаконна група, депонирала нелегално стотици тонове рискови боклуци на няколко места у нас. Трима други обвинени – Айгюн Еминов (собственик на " Феникс Плевен " ЕООД, Васил Богданов (бивш шеф на Монбат Рисайклинг “) и някогашния шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда в ПЛевен Габриел Савов, получиха условни присъди.
 Върнахме още 20 контейнера с италиански боклуци Върнахме още 20 контейнера с италиански боклуци
Днес 20 контейнера с италиански боклук бяха натоварени на транспортен съд и отпътуваха от пристанище " Варна-запад ", откакто беше признато от ита...

През февруари тази година на " Феникс Плевен " са издадени две наказателни постановления. Едното е за 400 лв. за това, че е изхвърлило неопасни боклуци в общински парцели, за които няма публикуван документ. Другото е за 7000 лв. за това, че съхранява рискови боклуци в нарушаване на регистрационния си документ.

опита да разбере повече детайлности по отношение на боклука на въпросната площадка и по какъв начин по този начин нищо не се трансформира - не трябва погубен или отстранен. Директорът на Регионална инспекция за опазване на околната среда инж. Стефан Цанев обаче отговори, че е доста зает и няма време. Помолен от нас за диалог в по-късен час, в комфортно за него време, той отсече: " Утре би трябвало да бъда в София, скърбя доста. Прекратявам диалога. Всичко хубаво ви искам. Приятен ден ".

Справка в Имотния указател по отношение на площадката сочи, че към 2011 година тя е благосъстоятелност на " МИР Плевен " -  ЕООД, която от април тази година е оповестена в неплатежоспособност. От 2015 година неин нов притежател е компанията " Хримибо " – Смолян, на Христо Бодуров. В интервал от четири години сред Хримибо и " МИР Плевен " има комплицирани взаимоотношения, водещи до неколкократни налагания на забрана върху парцела. През ноември 2019 година е заличена възбраната, наложена от " МИР Плевен " върху парцела на " Хримибо ", намиращ се на ул. " Северна " в Източната индустриална зона. Той е с повърхност 2796 кв. метра.



(Данни от Имотния указател за площадката с отпадъци)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР