Вече два месеца имаме бавно падане на цените както у

...
Вече два месеца имаме бавно падане на цените както у
Коментари Харесай

Владимир Иванов: Цените макар и много бавно падат, пазарувайте информирано

Вече два месеца имаме постепенно рухване на цените както у нас, по този начин и по света. Т.е. у нас не се случва нищо по-различно в сравнение с по света. Така че пазара сработи. 

Това разяснява пред бТВ Владимир Иванов ръководител на държавната комисия по стоковите тържища и  борси.

Друга причина за плавното намаляване на цените е положителната годишна продукция, която има, свръхреколтата от зърно и положителната слънчогледова годишна продукция, които се чакат. При захарта към този момент четири следващи седмици имаме задържане на цената, откакто пристигна новината за реколтата в Индия и показателя спада, въпреки и постепенно, уточни той.

Сега цената на олиото ще се задържи, само че положителната годишна продукция, която би трябвало да влезе на есен, ще докара до спад в цената. Падането няма да е бързо, тъй като има напрежение, нагнетяване на международната конюнктура, много търговци се презастраховат, само че цените все пак ще паднат, уточни той.

При хляба поевтиняването с 20 % към този момент е налице в огромните вериги и хлебопроизводители. Падането на Данък добавена стойност ще поддържа производителите и ще задържи цената на хляба. Няма обаче това да се почувства от клиентите като някакъв тип значително понижение. Още повече че потреблението на самун е много консервативно, уточни той.

При плодовете и зеленчуците имаме добра годишна продукция, по тази причина и е налице понижение на цените. Да, по-високи са цените с непосредствено предходната година, само че това е на фона на всичко, което ни се случи - цената на силата, на торовете. Така че имаме стабилизация поради положителната годишна продукция и това ще продължи до късна есен, уточни той.

Искам да съветвам потребителите преди всичко да пазарят осведомено. Там, където видят неточни практики, да не правят покупки, защото потребителя е контрола. Нека лишат търговците, които са неточни от покупки. И не на последно място  - най-лесния метод да подпомогнеш родната стопанска система е като купуваш българското. Така ще се подкрепят директно българските производители, уточни той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР