Вече два дни основният свидетел на прокуратурата по делото КТБ

...
Вече два дни основният свидетел на прокуратурата по делото КТБ
Коментари Харесай

Поредна порция закани-обещания на Гешев - по делото КТБ

Вече два дни главният очевидец на прокуратурата по делото " КТБ " Бисер Лазов дава поредна порция показания за историята на банкрутиралата банка и в по-голямата част от времето в действителност повтаря неща, които към този момент е споделил - изключително в моментите, в които в правосъдна зала не участва ръководителят на Спецпрокуратурата Иван Гешев.
Гешев изясни пред публицисти за какво се получава по този начин - тъй като Лазов разказва усърдно механизма на източване на банката, практиките на групата, източвала банката, ръководена от Цветан Василев, който по думите му " се крие в Белгард и към него понякога прескачат всякакви публицисти като господин Диков и госпожа Кулезич да си заредят батериите ".
" Ще трябват доста още пояснения, с цел да се стигне до съответните детайлности ", предизвести Гешев и анонсира: " Ще стане забавно като стигнем до политиците, публицистите, актьори, спортисти, социолозите, които в този момент с интерес следя по какъв начин обикалят студията и вършат прогнози... ". Гешев отхвърли да посочи кои политици и социолози ще уточни Лазов като част от аферата " КТБ " , само че даде обещание в случай че не ги назове да му бъде припомнено, и че прокуратурата ще помоли съда да бъдат прочетени имената им, защото в досъдебното произвеждане ги има.
Иван Гешев акцентира и, че това дело е основата – повода за източването и хората, източвали банката, а другите каузи, които са отделени и са по-интересни, са за дадените от Цветан Василев пари. " Нямаше по какъв начин да ги даде, в случай че той не е източил от банката. Ние проверяваме повода ", сподели Гешев. " Това, което излезе от делото за КТБ, а то е потресаващо, ще е 10 – 15% от истината ", допусна Гешев и направи паралел с краха на основателя на най-голямата в света пирамида Бърнард Мадоф. " Никой не е открил всички потърпевши от пирамидата на Мадоф и досега. Официалните данни са за 65 милиарда $, само че това са средства, за които са се оплакали. 100% е имало привлечени пари в тази най-голяма в историята пирамида, само че съгласно мен ние сме най-голямата в историята ", съобщи Гешев. Обяснението съгласно него – " просто има капитал, който е неразбираем и не желаят да се оплачат ".
" Никой не е открил всички потърпевши и все пак Мадоф е наказан на стотици години затвор. А за какво счита, че ние сме най-голямата пирамида в историята изясни с това, че " господин Мадоф по публични данни е източил 65 милиарда $, което е 0.0000 – не знам какъв брой нули от брутния вътрешен артикул на Америка, а при нас единствено по това дело - за КТБ, приказваме за вреда от към 3 милиарда лева Източени са съгласно мен към 5-6% от Брутният вътрешен продукт – това е ", добави Гешев.
Случайно или не, малко след декларираното в коридора пред публицисти от Гешев, в правосъдната зала Бисер Лазов, даже в отсъствието на Гешев, насочи към размишления в същата посока, изнасяйки данни за общия размер на месечните погасителни вноски и лихви от сдружения на " Фирмата " на Василев по получени заеми към КТБ:
16 107 819 лева за май 2011 г.;
22 121 825 лева за май 2012 г.;
35 975 556 лева за май 2013 г.;
68 798 335 лева за май 2014 година - последният месец, в който били обслужени всички погасителни вноски и лихви по заеми на тези сдружения към КТБ.
" Това е месечният размер, а една година има 12 месеца ", посочи Лазов пред съда.
Обяснявайки за какво се случило това повишаване, Лазов стартира още веднъж да преповтаря с детайлности в какви посоки са били паричните прехвърляния. Средствата, предоставени от КТБ на " Фирмата " на Василев от 2001 - 2002 година до края са били давани в началото за покупки на бизнеси, вложения или имущество, както и за поддръжката и санирането им. Постепенно се оформили нови посоки като крайни ползватели на тези средства от тези заеми: обезпечаване на суми за погасителни вноски и лихви по заеми на сдружения от " Фирмата " към КТБ, покупки на имущество от Василев и фамилията му и за обезпечаване всекидневно на средства, главно в брой и консумиране в посока всевъзможни лица от спортния, медийния, политическия и всевъзможен общ темперамент лица. Друго направление били медиите, а последното, което уточни Лазов било за това средства от банковите заеми да се употребяват за увеличение на капитала на самата банка КТБ.
От всички тези посоки само това за вложения съдържа обоснована опция и вероятно някакъв капацитет със средства от реализацията, т.е. от потреблението на съответната инвестиция, да бъдат генерирани доходи, с които да се обслужват отпуснатите банковите заеми, акцентира Лазов. Всички останали заеми, без значение какво написа в кредитното досие, с което Лазав означи, че не бил осведомен, тъй като не му било работа, съставлява обективно едно консумиране на парите от заема незабавно след приемането без придобиване или осъществяване на инвестиция и оттова идва невъзможността за погасяване, изясни той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР