Вече дори не от великите сили разбираме кой ще си

...
Вече дори не от великите сили разбираме кой ще си
Коментари Харесай

Калоян Методиев пред Tribune: Ако Радев е тръгнал на война с половината държава, нищо добро не ни чака

Вече даже не от великите сили разбираме кой ще си „ изберем “ за министър, а от пенсионирани политици от районни мини-държави, твърди политологът
Само след няколко дни България още веднъж ще отиде на избори, с цел да избере на балотаж новият президент. В съревнованието останаха актуалният Румен Радев и ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков. Тази вечер ще се състои и единствения спор сред двамата, откакто Радев настойчиво отхвърляше подобен преди първия тур. Потърсихме за коментар политологът и някогашен началник на кабинета на Радев, Калоян Методиев. Ето какво показа пред Tribune.bg шефът на институт „ РЕГО “ и за оставките на водачи на партии, които заваляха след парламентарните избори:

- Г-н Методиев, какъв сигнал е оставката на представителя на служебния кабинет Антон Кутев? Защо служебният министър председател изиска пояснение от него за поста му „ анти Нинова “?

- При заемащите обществени постове има някои азбучни правила. И това е в целия свят. Основното е, че не можеш да отделяш самоволно персоналното от служебното. Представете си, че президент каже: аз бих оповестил война на еди коя си страна, само че единствено в персонално качество. Дали ще има последици? В политиката думите имат значение и когато си на сходен пост, ангажираш и институцията с думите и дейности си. Още повече, че разполагаш с медийни и други запаси, с цел да си прокарваш така наречен персонални отзиви. Исканията на въпросния представител не са от два дни, а не престават месеци наред, вмъквани в изказвания и изявленията по медиите в служебното му качество. Може да се ревизира.

- Успя ли соцлидерката да изненада Радев с оставката си и свалянето на картите за взаимоотношенията „ Позитано 20 - Дондуков 2 “ преди втория тур?

- Ако някой се изненадва от нечия кардинална позиция, си е негова персонална работа. Още повече, че въпросният сътрудник систематично, поредно и тайно подкопа Българска социалистическа партия и още няколко обединения. Още предходната година в предаването „ Панорама " Радев не отхвърли, че може да направи партия на „ почтените “ българи. Думата „ честни “ тогава ще каже задоволително на мислещата част от обществото . Картите трябваше да се смъкват от дълго време, тъй като тук не е значима толкоз Българска социалистическа партия. Либералният рейд на Българска социалистическа партия беше тестовото поле за разтрошаване на всички останали партии, за подчиняването на системата, за концесионирането им, за политически инженеринг, за едновременното силово и лъжливо налагане на неолиберален дневен ред под маската на национализъм и отбрана на националното. Въпросът е доста по-голям и е обвързван с бъдещето на страната ни като европейска независима страна или квази-глобалистки протекторат.

- Другият удар против Радев пристигна от Скопие с разкритието на Владо Бучковски, че Даниел Лорер ще е бъдещият ни външен министър. Еманципираха ли се Политическа партия от Радев? Тези диалози дали не са проява на самостоятелност?

- Това е ослепителен образец в поддръжка на предходния ми отговор. Вече даже не от великите сили разбираме кой ще си „ изберем “ за министър, а от пенсионирани политици от районни мини-държави. Така не се прави, тъй като е унизително за българския народ . Колкото до еманципацията – двоумя се. Това си е неговата персонална партия, основана в коридорите на служебния кабинет, с сцепване на други партии, с държавните запаси. Засега се вижда цялостен синхрон на „ честността “, поддръжка, взаимни реверанси, даже без оглед на нарушение на законите в тая страна. С това движение на отвод от народен суверенитет доста скоро може да няма смисъл от непознати посолства в София, а напряко по имейла да си пускаме позициите.

- Каква съгласно ще е ролята на Движение за права и свободи за балотажа, към този момент излязоха е подправени вести по тематиката?

- Вижте, сега заливането с подправени вести е голямо. Facebook е по-замърсен с дезинформации, в сравнение с международният океан - с пластмаса. Апелът ми е да сме по-критични, аналитични, да си вършим инспекция и да преценяме всяка информация . Поне за още няколко дни до балотажа. Движение за права и свободи към този момент оповестиха, че няма да поддържат никой и оставят на електората си да избере кой ще извърши със наличие институцията призвана да е съединителен център за българските жители.

- Как резултатът от втория тур ще повлияе на вероятността пред Политическа партия и предстоящ кабинет?

- При всички случаи съставянето на кабинет ще е мъчно, а още по-трудно да води единна политика и да ръководи. При първични седем субекта в Народното събрание ще е комплицирана задача. Да не приказваме, че множеството от тях не са в кондиция и имат вътрешни проблеми. Президентът би трябвало да успокоява, да сплотява, да събира другите ползи. Ако авансово е тръгнал на война с половината страна – нищо положително не ни чака .

- Смятате ли, че с цел да стабилизират позиции като водачи на партии, Корнелия Нинова, Христо Иванов и Слави Трифонов ще са „ по-сговорчиви “ да вземат участие във властта? Могат ли Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ да объркат играта на Радев?

- По-скоро се насложи предпочитание да има някакво ръководство, тъй като служебният кабинет „ издъхна “ в оперативното практикуване на власт, а двата провалени Народното събрание умориха гласоподавателите. Всички гореизброени водачи би трябвало да приказват. Защото коренът на думата „ водач “ е британското лийд – повеждам. За да водиш, би трябвало храброст. Отговорността сега не е единствено за техните партии и гласоподаватели, а за бъдещето на България. Не пресилвам. Нинова съобщи позиция и завоюва благосклонности. Ако желаят да са на висотата на постовете си и останалите, би трябвало да кажат истината. Още повече, че това е късмет да останат в политиката дълготрайно и да запазят достолепието си.

- Кои са изненадите в новия парламент? Успя ли политическото инженерство на Радев да изчегърта политическите партии? Каква зима ни чака?

- Изчегърта всички наивници, които си мислеха, че като му се лепят, ще им прелива гласове. Подобна политическа непросветеност е фрапираща към този момент цяла година. Най-слугински подходилите към Радев се сринаха най-вече . Фактите го потвърдиха. Рейтинг и престиж в политиката не се прелива. Или светиш със лична светлина или си никой. Съжалявам, че звуча наставнически, само че ми се желае да имаме мощни водачи, наши, родни, мислещи, виновни, смели. Зимата ще е тежка в обществен и стопански проект. Първите сметки за ток пристигнаха. Да си ги погледнат и да видят. И това са пилотните. Цените в супермаркета към този момент са в пъти нагоре. Кой ще носи отговорност за тоя народ?

- Жертваме или пазиме позициите си за Северна Македония, Истанбулската спогодба и затварянето на въглищните централи до 2026г.? Новините от Скопие приказват, че Политическа партия в задатък се приготвя да извърши спуснатото извън като стратегия?

- „ Продължаваме промяната “/ПП/ е неолиберална партия и няма особени разминавания с американските демократи като хрумвания. Ако зависи от тях, вероятно отговорите на всички тези въпроси ще бъдат позитивни. Отдавна върху България има външен напън по тези, а и други въпроси, макар публичното мнение, Конституционния съд, Православната черква, синдикати, про-националните партии, родния бизнес и така нататък Предстоят тежки месеци за тия, които вдигнат българското знаме, тъй като празните джобове може да избутат полезностите някъде надалеч обратно.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР