Вече десет сезона в началото на годината си позволявам да

...
Вече десет сезона в началото на годината си позволявам да
Коментари Харесай

Коментар на водещия: Шест въпроса за 2023 


Вече 10 сезона при започване на годината си разрешавам да предвиждам, това което ще се случи в света и в България.

Малко преди предходната нова година ви споделих, че спирането на веригите за доставки и произвеждане на първични материали, невъзможната спедиция на стотици хиляди контейнери за товари, пръснати из планетата и задръстили основните международни пристанища, ни демонстрира по какъв начин консуматорството се е впило в живота ни.

И доставките на артикули и първични материали ще стартира да се задъхва, което ще провокира поетапно повишаване на всичко. В този смисъл, тази прогноза се оказа вярна.

Малко преди предходната нова година ви споделих, че стопанската система ще продължи да криволичи на зиг-заг. Тъкмо да завие в дясно и държавните управления ще са принудени да бият внезапно в ляво. Печатаха се пари, които се разхвърляха по света, цените растяха, което означаваше, че би трябвало да се раздават още и още. " Къде ще му излезе краят - ще забележим през 2022 ", си казахме тогава.

Е, видяхме - инфлацията подскочи до рекордни равнища за последните десетилетия. А в Европа избухна и война.

Сега е време да погледнем към бъдещето на 2023-та .

Войната

Надеждите, че Русия ще реализира бърза победа се изпариха още в първите месеци. А фактът, че Владимир Путин се появи в новогодишното си послание не от Кремъл, а на фона на военни в база на Ростов на Дон, значи, че съветското общество към този момент се обработва за продължителна война. Словосъчетанието " специфична военна интервенция " няма да се употребява повече, даже и в Русия.

В този смисъл, през 2023-та войната в Украйна няма да свърши. Русия няма да реализира нищо повече на военния фронт. Руската войска ще продължи да бъде заключена на украинска територия и по-скоро ще отблъсква офанзиви, без проект да окупира нови територии. Нещо като гибелен капан, от който през идващите 12 месеца няма да има излизане.

Икономиката на Русия

Въпреки прогнозите, стопански Русия не е изпаднала в стопански колапс. Вътрешните прогнози на Москва сочеха сюжет за 30% спад на Брутният вътрешен продукт, банки, които ще са принудени да покачат лихвите до 35% и 20% спад на приходите в границите на година. Това не се случи, само че никога не значи, че Русия финансово няма да продължи да потъва. Но много по-бавно.

Икономиката на Европа

Топлата зима омекотява удара на енергийния фронт. Това е добра вест. Но при захлаждане, заплахата от трагичен нов скок в цените на енергоносителите не е изключен. Особено рискови са февруари и март. През 2023-та ще разберем, че епохата на евтината сила също е в историята. Мерките на централните банки в Европа по стремително нарастване на лихвите постави завършек на евтините заеми. Поскъпването на всичко води до по-ограничена консумация.

Инфлацията ще стартира да спада на всички места. Цените на недвижимите парцели също. На пазара, в европейски мащаб, ще се усилва предлагането на парцели от притежатели, закупили ги с капиталова цел. Те ще желаят да ги продадат бързо до момента в който са към момента на относително високи цени, само че по-голямото предложение ще значи по-ниски цени, а не противоположното.

Забавяне в IT-сектора

Близо 3 години Коронавирус режим на живот накара фирмите в областта на IT услугите да наемат нападателно нови служащи. Животът у дома докара до взрив във виртуалното пространство, където пазарувахме повече, харчехме повече, прекарвахме повече време. С връщането на естествения темп на живот и високата инфлация, растежът в IT-сферата ще се забави, както и приходите на работещите в сектора. Ще има и компании, които ще са принудени да освобождават чиновници по образеца на Google, Мета и Амазон.

Отива ли си COVID-а?

Отговорът е, че до момента в който в Европа имунизациите дадоха резултат, никой не знае какво се случва в Китай сега. Прекратяването на явно неработещата тактика " Нулев Коронавирус " и стартирането на вируса да циркулира безотговорно измежду една шеста от човешкото население основава опасения за раждането на нови разновидности. В този смисъл, света гледа към Китай сега с изключително терзание. Учените стартират догадка, че въпреки всичко вариантите, които сега циркулират в Китай от дълго време минаха през западния свят, тъй че към момента не би трябвало да изпадаме в суматоха.

На политическия фронт у нас - нищо ново

Във вътрешнополитическо отношение не би трябвало да чакаме чудеса. През идващите 12 месеца нито една партия няма да завоюва осезаемо електорално преимущество пред останалите. По-скоро патовата обстановка ще се материализира в нови избори, с цел да се мултиплицира още веднъж в политическо зацикляне.

Няма да е изненадващо, в случай че до края на годината гласуваме предварително не един път, а два пъти, при още по-спадаща интензивност. Това крие съществени опасности пред политическите играчи, които занапред ще проучваме. Имаме цяла година за това.

Това са шестте пункта, към които избрах да насочва вниманието ви през 2023-та. Но, както написа Ноа Харари в " Сапиенс " - когато приказваме за минали събития, пътят сред сегашното и предишното е един, а когато гледаме към бъдещето - има хиляди разклонения и пътеки. Дано тръгнем по положителните, мирните и здравите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР