Вече дълги години 4-дневната работна седмица се тества на Запад.

...
Вече дълги години 4-дневната работна седмица се тества на Запад.
Коментари Харесай

Ще се върви към промяна на работната седмица

Вече дълги години 4-дневната работна седмица се тества на Запад. Тя стана по-стандартна по-скоро за консултантски компании, за IT компании и финансови институции. Производителите поначало са по-скептично настроени към този модел на работа. Освен 4-дневната работна седмица, Lamborghini взеха нетрадиционното решение за повишаване на равнищата на заплащане, тъй като нормално при въвеждането на този модел старанието на фирмите е да не понижи настоящите равнища на заплати и осигуровки. Това заяви Мария Стоева, началник на отдел " Продажби и бизнес развиване "  в предаването  " В развиване “ с на Bloomberg TV Bulgaria.

" Ако 4-дневната работна седмица е въведена и планувана вярно, е допустимо да бъде в действителност сполучлив модел. “

Четиридневната работна седмица или друга по-различна еластичност във връзка с работното време и предоставяне опция на хората да си починат, несъмнено би могла да даде по-добра продуктивност на труда. Това е и главната причина за търсене на този модел на работа от страна на работодателите, счита Стоева.

Трябва да се означи обаче, че практиката на Lamborghini е казус и по-скоро изключение. Многото рецесии, които се натрупаха в автомобилната промишленост, несъмнено натежаха на огромна част от фирмите. В България има и съществени покачвания на възнагражденията - след Covid съвсем всяко тримесечие сме водещи в Европа по растеж на равнищата на заплащане. Това стартира да дава все по-малко въздух на работодателите и благоприятни условия за каквито и да е било други " акробатики “. Темата за работното време не стои на дневен ред пред работодателите в България, тъй като непосредствените компликации, с които би трябвало да се оправят все още, са им доста по-належащи, разяснява Стоева.

Но съгласно Стоева в международен планкатегорично ще се върви в посока на смяна на работната седмица, като напомни, че 5-дневната работна седмица също стартира от автомобилната промишленост и е изглеждала невъзможна за хората по това време. Младите хора, които навлизат на пазара на труда имат напълно друга ценностна система и желания – несъмнено желаят да имат повече време за самоусъвършенстване, за семейство и отмора.

" Под натиска на младежите, които навлизат на пазара, идват трендове, които стартират да се виждат и ще станат устойчиви. “

Автомобилната промишленост е отворена към всевъзможни нови технологии, нововъведения и оптимизация на процеси. Това е промишленост, при която продуктивността на труда е доста сериозна и тя може да си разреши такава смяна, уточни Стоева.

Все по-често в това число и за фирмите у нас виждаме, че ръчният труд, който е доста човекоемък, е все по-малко нужен. Компаниите от ден на ден се опират на технологиите и организацията на процеса, което е и непременна и безусловно наложителна причина за въвеждане на 4-дневна работна седмица или различен тип омекотен режим на работа, счита Стоева.

В автомобилната промишленост в България има две крайности - компании, които са високотехнологични, като това е и повода доста младежи да са привлечени към тях, само че има и компании, в които трудът е напълно ръчен, където е в действителност доста мъчно да се вкара иновация.

" Необходимо е всеки от нас без значение от възрастта, в случай че желае да остане деен на пазара на труда, да бъде по-отворен към всички благоприятни условия за образование, развиване и преквалификация. “

Автомобилните компании в България са едни от най-напредналите в това отношение - от дълго време са подготвени да развиват чиновниците си и да ги образоват. Автомобилната промишленост е една от промишленостите, които се разраснаха най-вече за последните години.

На база на изследване с Аутомотив Клъстер България излиза наяве, че главните мотиватори за работещите в автомобилния бранш, са свързани с положителни условия на труд, високи равнища на заплащане, опция за образование и развиване.

Предизвикателствата са най-вече демографски – компании, свързани с авто бранш има в цялата страна, като огромна част от тях са съсредоточени в София или Пловдив, само че има и в дребни и районни градове, които изпитват съществени усложнения поради демографския проблем в България, означи Стоева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР