Вече близо седем години действа приетият от ГЕРБ Закон за

...
Вече близо седем години действа приетият от ГЕРБ Закон за
Коментари Харесай

Д-р Румен Петков/ЛЕВИЦАТА!: Политики и решения в областта на образованието и науката, които ще отстояваме

Вече близо седем години работи признатият от ГЕРБ „ Закон за предучилищното и учебно обучение “. Все още не сме изцяло наясно с резултатите от действието на този Закон, без значение че всяка година МОН би трябвало обществено да се регистрира, с цел да се взимат ограничения. Това не се случва.

Онова, което е несъмнено - системата на образованието не се е трансформирала, а резултатите на учениците се утежняват. Законът беше употребен, с цел да се пренапишат образователните стратегии по главните за националното ни съзнание предмети – литература и история, като от тях отпадне всяко познание, което възпитава в родолюбив дух, както и всяко познание, обвързвано с Русия и нейната роля за Освобождението на България и за успеха над фашизма през 1945 година Така че това ще е най-важната активност на бъдещите народни представители – тези образователни стратегии да бъдат радикално изменени и в тях да бъде отразено позитивното развиване в българската просвета и история. И в този смисъл, ще се упорства за връщането на предметите „ Българска история “ и „ Българска литература “. Също по този начин по предмета „ Гражданско обучение “ ще би трябвало да бъдат включени такива съдържателни въпроси, които в действителност формарит показа и възпитават младите генерации в дух на солидаронст и единство. Категорично: няма да бъдат допускани до създаване на просветителни стратегии, свързани с българщината, специалисти на „ Отворено общество “ и фондация „ Америка за България “.

Не са разисквани задоволително съществено и резултатите от извършените външни оценения. Те би трябвало да бъдат деликатно оценени, да се регистрира спецификата на регионите, в които действат тези учебни заведения, и да се намерения за такива политики, които да подкрепят решаването на проблемите. При нужда, да се разширят формите на извънкласна работа със обществено слаби възпитаници или с възпитаници, на които българският не е майчин. И тъй наречените

Трябва да се спомене, че положителна стъпка в региона на образованието е нарастването, въпреки и не на нужното ниво, на учителските заплати, от министър Красимир Вълчев (ГЕРБ). Но това се оказа единствено дребна стъпка и не беше осмислено като устойчива политика за решение на спешната обстановка с липса на училищен фрагменти.

За развиването на учебното обучение не бяха направени и пробиви по време на ръководството на четворната коалиция. Българска социалистическа партия се отхвърли от Министерство на образованието и науката, както и от Министерство на културата. И ги даде на „ Продължаваме промяната “. Днешните хвалби, че Българска социалистическа партия са въвели безвъзмездни детски градини и безвъзмездни учебници за учениците от гимназиалния стадий съответстват с хвалбите на Продължаваме промяната, които настояват същото. Добре е, че са станали факт тези придобивки, само че и те следва да се трансфорат в трайна и устойчива политика.

Следователно, към момента липсва повсеместен разбор за действието на Закона за предучилищното и учебното обучение. Липсва националноотговорно виждане за действителните проблеми и методите за решаването им. За ГЕРБ образованието е по-скоро олицетворение на неолибералната философия. За Демократична България и Политическа партия – също. Не е ясно визията на Българска социалистическа партия за развиване на образованието, защото през последните седем години те не отстояха нито един сериозен въпрос. Българска социалистическа партия се отхвърли да работи с високоподготвените специалисти и стартира да разчита на един доста стеснен кръг от правилни на председателката хора.

Цел на политиката на „ Левицата “ е въз основа на обществено прочут разбор на системата на образованието да разиска – в необятен формат – и бързо да даде политически отговор на проблемите в тази сфера.

По отношение на висшето обучение и просвета. Десницата поредно прокарва политика на нарушение на автономията на висшите учебни заведения и научни организации. Политика, която цели те да бъдат сложени според от политическата власт. По времето на последното ръководство на четворната коалиция бяха създадени спомагателни критерии в научната сфера, които нанасяха голям удар върху всички научни области, свързани с България, за сметка на тези научни посоки, които обслужват непознати ползи. И в случай че това е разумно за българската десница, то за Българска социалистическа партия е най-малкото притеснително, тъй като партията поддържа този антинационален акт. Така че, „ Левицата “ ще работи за стабилизиране на автономията на институциите за висше обучение и просвета. Ще се опълчи на всевъзможни опити и непознат напън да се закриват държавните висши учебни заведения. Защото това ще ограничи достъпа на младежите до висше обучение у нас. Ще упорства за развиване на тези научни посоки, които са от национална изгода – за основаването и развиване на новаторски и индустриални центрове с учени от университетите и Българска академия на науките, за подкрепяне на районното развиване, за основаването и развиване на центрове за подготовка и преквалификация на фрагменти, нужни на бизнеса от района и така нататък През две години държавното управление на ГЕРБ предложи начални заплати за обособените длъжности в тези сфери. И както с учителските заплати, по този начин и в този момент равнищата на заплати не бяха част от устойчива политика. Нищо не беше планувано за материалната база на държавните институции за висше обучение и просвета. Тепърва би трябвало да се намерения за разширение на материалните условия за на практика действия, обновяването и строителството на общежития – за студенти, за млади учени, а в регионалните центрове – и за възпитаници от гемназиалния стадий. Да се създадат и стъпки за развиване на университетски градчета.

ОБЩИ ПОЛИТИКИ

ФИНАНСИРАНЕ

Първата задача на новото Народно заседание е да одобри, със съответните актуализации Закон за държавния бюджет. Какви средства е належащо да се плануват:

- Средства за повишение на заплатите на учителите. Левицата ще поддържа предложенията на синдикатите в бюджета да се плануват спомагателни 500 млн.лв. за повишение на заплатите на учителите и учените от държавните висши учебни заведения, Българска академия на науките и Селскостопанска академия. Ще предложим също:

- Да се създаде и вкара нова формула при образуването на делегирания бюджет в образованието, като отпадне правилото „ парите следват ученика/студента “. За междинното обучение: да се регистрира мястото и обществената среда, в което действа училището; в допълнение да се плануват тласъци за учители, които работят в региони с доминиращ брой възпитаници, на които българският не е майчин език; да се подсигуряват средствата за отопление, електричество и вода в училищата; да се плануват задоволително средства за извънкласни действия, за спорт и визити на културни събития; да се плануват и средства за ремотни действия и подръжка на материалната база на учебното заведение.

- Да се разработят и одобряват – на законово ниво - правила за образуване на началните заплати на работещите в областта на образованието и науката в общинските и държавни институции, като началната заплата за младши преподавател да е две и половина минимални работни заплати ( т.е. сега - 2000 лева.)., а за всяка по-висока степен – началната заплата да се усилва с по една минимална работна заплата.

- За Държавните висши учебни заведения (ДВУ), Българска академия на науките и Селскостопанска академия (ССА) да бъдат нормативно записани обезпечените от бюджета начални заплати за университетските длъжности както следва:

- помощник – три минимални работни заплати

- основен помощник – три и половина минимални работни заплати

- доцент – четири и половина минимални работни заплати

- професор – пет минимални работни заплати

Да се усилят добавките за получени научни степени – лекар и лекар на науките, в държавните и общински институции. Като за „ лекар “ се получава половин минимална заплата, а за „ лекар на науките “ – една минимална заплата

При пенсиониране – добавките за научна степен се резервират и се прибавят към размера на пенсията. Запазват се и получените в дейния интервал на активност научни самопризнания – доцент и професор.

ІІ. ДОПЪЛНИТЕЛНИ СТИМУЛИ

Всеки възпитаник, постъпил в първи клас, получава безвъзмезден преносим компютър или таблет.

Безплатен преносим компютър и безвъзмезден интернет получава всеки преподавател и работещ в областта на образованието (педагогически специалист).

На учители, които работят в общински или държавни учебни заведения, отвън местата по местоживеене, се обезпечава безвъзмезден мобилен телефон.

На млади фамилии, един от които е преподавател, се отпускат преференциални заеми за закупуване на жилище, като лихвите се поемат от страната.

На учителите се обезпечава целогодишно безвъзмезден превоз в границите на общината или до общината, в която работят.

На учителите, които демонстрират резултати от работата с надарени възпитаници, само че и с билингви, с изоставащи и възпитаници в неравностойно състояние се дават спомагателни хонорари в размер на една минимална работна заплата.

Държавата обезпечава квалификацията и преквалификацията на учителите и останалите педагогичен експерти, като заплаща образованието и престоя (дневни и квартирни) в мястото на образование.

Държавата, посредством общините, подкрепя модернизирането на образователната среда – материално и софтуерно възобновяване на учебното заведение. Строг надзор за осъществяването на прелюдия стандарт за образователна среда. Разширяване на опциите за спорт на учениците и на педагогическите експерти.

Гарантиран достъп на учители на преференциални цени до културни събития.

Въвеждане на стимулиращи политики за закупуване на книги и помощни средства за учители и останалите педагогичен експерти.

ІІІ. ЯСЛИ И ДЕТСКИ ГРАДИНИ

- Да се създаде тактика за възобновяване на материалната база на яслите и детските градини, с въвеждане на ясни критерии за градеж или подръжка на яслите и детските градини по отношение на броя на децата. Във всеки български регион, в който има деца – наложително отделяне на детски център.

- Политики за развиването на действия, свързани с преодоляване на българския език, за развиване на физическа и естетическа просвета, за социализацията и акомодация.

- Осигуряване на лекарски кабинет с педиатър, дентален експерт и здравна сестра в институциите за обучение, като тяхното възнаграждение и спомагателни тласъци се обвързват с цялостната политика в образованието.

ІV. УЧИЛИЩНО ОБРАЗОВАНИЕ

Промяна на Закона за предучилищно и учебно обучение. В посока:

- въвеждане на нови типове учебни заведения, които да дават опция на учениците, които един път са отпаднали, още веднъж да се включват в просветителната система с оглед придобиване на специалност или на част от специалност. Актуализиране на традициите на българската просветителна система

- обвързване на стратегиите на професионални учебни заведения и гимназии (техникумвите) с икономическата обстановка в района.

- на общинско равнище – класифициране на настояванията от страна на бизнеса за фрагменти и създаване на стратегически политики.

- унищожаване на така наречен кооперативи в образованието като излишно и небългарско събитие

- унищожаване на въведените в Закона спомагателни административни действия за учителите и педагогическите експерти

- разширение на опциите на публично-частното партньорство при подготовката на фрагменти със приблизително обучение от втория гимназиален стадий: страната ще обезпечи средства за просветителна активност на територията на общината по стратегии, създадени от неправителствени организации, свързани с подготовката на извънредно нужни фрагменти по специалности, за които в общината няма нужните институции. Например, здравни асистенти или здравни посредници.

- въвеждане на статута на контролирана специалност за преподавател – т.е. регламентиране на оня размер от познания, които всеки преподавател би трябвало да има, както и практическите умения, които би трябвало да е придобил.

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР