Вече 31 години съм на този пазар професионално и за

...
Вече 31 години съм на този пазар професионално и за
Коментари Харесай

Топ галерист: Българин да купи Джаксън Полък? Колекционерите ни са кокошкари!

" Вече 31 години съм на този пазар професионално и за жалост, хора, които да влагат милиони в изобразително изкуство, не познавам. Има такива, които влагат много пари, само че хора, които биха вложили в тази ситуация в картината на Джаксън Полък - дали тук е имало пазар или не, съгласно мен не, тук подобен пазар не е имало ". Това мнение изрази пред БНР Павел Тодоров, притежател на изложба и оценител на картини. 

Припомняме, че преди дни в България бе открита картина на световноизвестния художник Джаксън Полък при интервенция на ГДБОП и гръцките служби за битка с проведената престъпност под координацията на Европол.Според специалисти цената ѝ в аукционна къща би могла да доближи до 50 милиона евро.

В предаването " Хоризонт за вас " Тодоров описа за Джаксън Полък: " Приживе той е разгласен за най-великия американски художник и има голям финансов триумф. През 2006 година той реализира цена от 140 млн. $ - това е продажба номер 1 в света. В момента той се движи към 3 място по скъпо продавани картини. Това е един от художниците, който отваря нови портали в изкуството. Той трансформира модернизма, като разчупва изрично формата и слага ново начало, следвано от генерации след него ". 

Според него не е по този начин елементарно даже за експерт да схваща и прави оценка модернизма:

" Трябва да има огромно струпване, доста гледане на картини, доста мисъл в тази посока, с цел да може човек да се допре и  разбере модернизма ".

По думите му в огромната си част изобразителното изкуство е прекомерно елитарно и егоистично: 

" Една картина е належащо да се хареса единствено от един човек и тя да отиде на неговата стена на достойната цена. Когато притежавате едно произведение, вие притежавате самия оригинал, вие се докосвате до самия създател, получавате неговата сила, вие получавате нещо, което е напоено с силата, с страстта, с прекарването на създателя, с една визия, доста пъти напред в бъдещето - това е произведение, което можете да гледате единствено вие ". 

Алгоритъмът за формиране на цената не е по този начин елементарен и математически спретнат, акцентира Тодоров. По думите му творбите нямат цена:

" Колкото и да сте платили за едно такова произведение, в случай че създателят има в действителност място в изобразителното изкуство, който е направил нещо за това изкуство, цената постоянно се повишава. Това е инвестиция за идващото потомство ". 

Според него обаче е по-важното по какъв начин ние го оценяваме, по какъв начин влияе на нас, по какъв начин трансформира идващите генерации създатели прочувствено, по какъв начин ги трансформира креативен, по какъв начин трансформира погледа към изкуството - тези неща нямат прецизен аршин. 

Той описа за методите да се разбере дали една картина е същинска или фалшификат. 

След този случай хубавото е, че стартира да се приказва още веднъж за изобразителното изкуство, другото е, че всеки българин ще е чувал за Джаксън Полък, разяснява Павел Тодоров. По думите му колекционерите стартират да се замислят дали е скъпо българското изкуство. Според него българското изкуство към момента не е намерило своя пазар и се продава прекомерно на ниска цена, изрече мнението си той. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР