Вече 27 години след разстрела на боса на най-голямата охранителна

...
Вече 27 години след разстрела на боса на най-голямата охранителна
Коментари Харесай

Студени досиета: Разстрелът на боса на Първа частна милиция Г. Николов

Вече 27 години след разстрела на боса на най-голямата охранителна компания по Южното Черноморие няма и диря от убийците. През 1995 година подземният свят още не се е съвзел от убийството на Васил Илиев, когато новосъздадената ВИС-2 дава нова жертва – някогашният спецполицай Георги Николов – Мечката , написа " ".

Версиите са няколко, само че по нито една от тях не са събрани нужните доказателства. Убийството по този начин остава неразкрито. Името на най-известния охранител в морския град се помни от бургазлии и до през днешния ден.

Денят е 10 юни 1995 година и нищо не предвещава нещастието, която ще се разиграе към 19.30 ч. в Бургас. Гангстерските войни едвам стартират, единствено месец и половина по-рано убиец е покосил водача на ВИС – групировката, всяваща боязън измежду всичко живо в България.

Застрелян е босът й Васил Илиев, делата поема брат му Георги. Към групировката със съмнителна популярност се е включил и някогашният спецполицай Георги Николов – Мечката. Той е 28-годишен бабанка, който печели уважението на съгражданите си още като еднообразен чиновник на Специализираното поделение за защита на публичния ред в морския град.

Името и прякора на Мечката нашумяват на 3 януари 1993 година, когато двамата с сътрудника му Найден Милков (по-късно фолк певец) съумяват да надвият 19 въоръжени мъже, нападнали казиното на хотел „ Космос “.


Мечката е убит единствено месец и половина откакто патрони покосяват основателя на ВИС Васил Илиев.


Отмъщението към двамата обаче не закъснява. На 21 май 1993 година служителите на реда са задържани по обвиняване за въоръжен обир на някогашния първенец по битка Иван Гинов, който твърди, че са го пребили и са му отмъкнали 15 000 лв..

Сред униформените се приказва, че сътрудниците им са станали жертва на инсценировка, а кариерата им към този момент е унищожена. Николов и Милков стартират гладна стачка в ареста и след три седмици са пуснати под гаранция и уволнени от Министерство на вътрешните работи. Тогава вземат решение, че ще се заемат с охраняем бизнес – единственото, което могат да вършат най-добре. Заедно с някогашния първенец по битка Рали Пенков, двамата записват компанията „ Първа частна милиция “.

Мечката се обрисува като неоспорим водач на новата конструкция и единствено за месеци компанията завладява Южното Черноморие. Над 2000 охранители работят за нея, а стикерите й са на всяка дискотека, магазин и ресторант в региона. „ Първа частна благия “ охранява над 80% от всички обекти по Южното Черноморие, само че среща съпротивата на някогашните си сътрудници. Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи отхвърля лиценз на компанията поради недоволства на търговци, че върху стикерите на ПЧМ се чете надпис „ Police “, изписан на латиница.

Допълнителна екстра за възбрана на работата й е това, че босовете й употребяват радиочестоти без позволение от Междуведомствената комисия по радиочестотите. Така компанията е принудена да се преименува на „ Олимп “ и се преориентира (по сходство на ВИС-1) към застрахователния бизнес като представител на ВИС-2 за Бургаска област. На кого от „ огромните “ Мечката пресича пътя по този начин и не излиза наяве.

Ден преди да бъде погубен, той е хазаин на тържество в Слънчев бряг по случай откриването на новата първокласна дискотека на борците „ Айсберг “. На купона участват новият необут на ВИС-2 Георги Илиев, както и депутати от Българска социалистическа партия и от Българския бизнес блок. Куршумите засвистяват към 19.30 ч., когато Мечката излиза от черното си „ Порше “ пред спортния клуб „ Атлант “ в бургаския комплекс „ Славейков “.

Два от тях уцелват някогашния служител на реда в главата, един раздира сънната му артерия, само че той още е жив. Приближените му изскачат от заведението за секунди и чуват последните му думи: „ Ще ви изтрепя, ще ви избия! “ Дали Николов е познал някой от убийците, по този начин и не излиза наяве, тъй като незабавно по-късно губи творение. За минути е откаран в болница, където издъхва.

Полицията стартира да работи по няколко версии, като свързва убийството на Васил Илиев с това на Мечката. Предположенията са, че двамата са поръчани от един и същи човек, който желае да превземе апетитния охраняем бизнес по Южното Черноморие. Що се отнася до изпълнителите на мократа поръчка, под съмнение попадат руснаци. Причината са показанията на очевидци, които разказват стрелеца като слаб, висок, светлорус, късо подстриган, с тясно продълговато лице, светли очи и щръкнали уши.

Според една от версиите разстрелът бил за възмездие поради убийството на литовеца Валерий Силаруб – апетитен за представител на съветската мафия у нас. Той е премахнат край дискотека „ Златна ябълка”, която по това време се охранява от ВИС-2. Мечката си основава и други врагове измежду „ братушките “. Той влиза в сериозен спор с руснака Анатолий Домнушкин, който има верига от магазини в Бургас. Чужденецът упреква хората на Николов, че били отвлекли секретарката му Елена Погорелова.

През януари 1996 година Анатолиий и двамата украинци са арестувани за разстрела на Мечката. Свидетели показват единия от тях като индивидът, създал съдбовните изстрели на 10 юни. Чужденците отхвърлят всичко, доказателствата са незадоволителни, с цел да бъдат изправени пред съда. Те са освободени и изгонени от страната, други следи към възможни убийци полицията няма.

На идващия ден след убийството на Николов, приятелите му афишират 3 милиона остарели лв. премия за оня, който уточни следите на килъра му. Той и до ден сегашен остава неразкрит. След гибелта на Мечката, охранителната му компания лека-полека се разпада, тъй като той е мощната фигура, която я държи. Магазините и заведенията в Бургас и региона са окичени с нови стикери на нови играчи, измежду които най-активни са новосъздадените охранители и застрахователи от СИК.

Вече 27 години след убийството му негови познати си го спомнят единствено с положително и настояват, че е бил мъж на достойнството и честната дума. Коментарът им за убийството му къс: „ Първо му взеха бизнеса, след това – живота “.
Провежда се годишен шампионат на негово име

Създава клуб по културизъм в Бургас


Николов се е занимавал с културизъм, неговото име носи годишен шампионат, който се организира в Бургас.

Георги Николов – Мечката е ученик на спортното учебно заведение в Бургас и Школата за полицейски сержанти в Пазарджик. Той е някогашен основен сержант от бургаското Специално поделение за защита на публичния ред (СПООР). Бившите му сътрудници си спомнят за него като за извънредно самоуверен страж на реда. Мечката получава прякора си поради изключителната мощ, която има.

Голямото му занимание е културизмът, с който се занимава от възпитаник. Той слага началото на настоящия състезателен клуб „ Атлант “. Повечето от уредите в него са ръчно направени и донесени от Мечката и приятелите му. Неговите правилни поддръжници основават шампионата „ Мечката “, който годишно показва на сцената си всички тези също толкоз мощно въодушевени състезатели, които не одобряват културизма единствено като спорт, а като метод на живот.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР