Вече 12 години ресторант Котилото“ е любимо място за почитателите

...
Вече 12 години ресторант Котилото“ е любимо място за почитателите
Коментари Харесай

Лятното меню на „Котилото“ или как вкусната храна се съчетава с балканско гостоприемство

Вече 12 години ресторант „ Котилото “ е обичано място за феновете на вкусната балканска кухня, само че това не е единствено поради специалитетите, които сигурно ще те накарат да си „ оближеш пръстите “. Причината, която кара хората да се връщат още веднъж тук е и едно изключително чувство – възприятието, че си вкъщи, че си чакан и мечтан.

А какво е вкусната храна без гостоприемството – това нашето, балканското?

„ Темата това лято ни е „ Балканското гостолюбие “ и считам, че то не е въпрос на народност, а е въпрос на образование и чувство. Въпрос на сърце и душа “, споделя основният майстор-готвач и съсобственик на ресторанта Далибор Маринкович – Даци и добавя:

„ Аз мисля, че ние българи и сърби сме си едно “.

И това си проличава точно тук в „ Котилото “, където българинът Йонко Георгиев и известният сръбски майстор-готвач Далибор Маринкович – Даци основават от едно другарство сполучлив бизнес със сърце и душа.

По традиция, както всяка година, в прохладната градина на ресторанта беше показано новото лятно меню, въодушевено от сръбската кухня.  

„ Както всяка година направихме лятно меню с нови оферти. Откриваме и нашата градина. Винаги се опитваме да обогатяваме и да възобновяваме старите предписания, с цел да предизвикаме клиентите си, като се стараем всякога да има нещо забавно и любопитно за тях “, изяснява ни майстор-готвач Даци, до момента в който подготвя на скарата едно от новите ястия в менюто - шишчета от телешко бонфиле, руловани с шунка и бекон.

„ Нашата кухня е домашна, готвим по този начин, както всеки би готвил у дома - с обич. Най-важно за нас е да бъде апетитно и уютно “.

И това не е неистина, тъй като храната тук в действителност те води в детството и летните дни прекарани на село.

„ Ние сме от остарялата школа. За мен не беше надалеч времето, когато си прекарвахме летата по селата. Аз съм роден в София, обаче майка ми е от село и жадувах, когато свършим учебно заведение да отида на село, където беше неповторимо и точно там съм усетил това гостолюбие, което уповавам се съумяваме да пресъздадем тук за нашите клиенти “, споделя Йонко Георгиев, съсобственик и шеф на ресторанта.

„ Когато ти харесва това, което правиш, ставаш заран и идваш на драго сърце на работа, а тук те чака второто ти семейство и това те зарежда. За мен в действителност изпращането на всеки клиент е доста персонален и значим миг, значимо е да видя лицата, очите, значимо е да схвана дали са се чувствали добре при нас, дали им е харесало, дали са претърпели цялата страст в ресторанта и като храна, и изобщо като прекарване “, добавя Йонко.

Йонко и Даци изясняват, че триумфът на ресторанта се дължи както на тяхното другарство, по този начин и на особено подбраните артикули, които са достоверни. Голяма част от тях са доставяни от Сърбия, а зеленчуците постоянно непосредствено от градините на дребни производители.

„ Сега сме в сезона на пресните, хубавите и богати на витамини зеленчуци. Имаме примамливи нови салати. Една от новите салати е маслинова паста, краставици и сръбски павлак. Това е една доста добра композиция от усети и е страхотна салатка за ракия “, майтапи се майстор-готвачът Даци и акцентира, че персонално той сортира всяко парче месо, което подготвя.

 „ Специално за лятото сортирам и особено месо, с по-малко мазнини – свинско бонфиле, телешко бонфиле в композиция със особено подбрани свежи зеленчуци. Ние сме си сръбски ресторант и всички знаят, че при нас има месо в обилие “, споделя с усмивка сръбският майстор-готвач.

„ Аз да вземем за пример обичам да си похапвам месце, когато го върша за клиенти, го върша по този начин все едно за себе си го върша. Готвенето за мен е химия. Според мен точно в това се корени триумфът. Така и хората правят оценка това, което правиш – целият труд, който си вложил. Всеки готвач си проличава през чинията. Когато е вложено предпочитание и обич, клиентът незабавно го вижда в чинията “.

Сред изкушаващите авторски оферти може да опитате - Руловано вретено от свинско бонфиле с манатарки и зеленчуци, гарнирано със специфичен сос, който придава прохлада и неповторим усет на цялото ядене, Шишчета от телешко бонфиле, руловани с шунка и бекон, след което приблизително изпечени на скара, Печен патладжан със сръбско цедено мляко (добре познатият за ценителите на сръбската кухня павлак) посипан с печена чушка, копър и чесън или нетрадиционната, само че несъмнено доста вкусната Зелена салата с червен фасул.

„ Ако на мен не ми харесва, това което съм направил в кухнята, аз изобщо не го давам на клиентите “, изяснява Даци и споделя, че измислянето на меню не е по никакъв начин лесна работа.

„ Има доста безсънни нощи. Има моменти, в които не излизаме от кухнята. За нас работният ден продължава сред 12 – 14 часа, от време на време и повече. Не всеки ден може да ти хрумне добра композиция, за това се изисква време. Има си моменти, в които обаче вдъхновението те връхлита. Именно тогава изоставям всичко и стартирам да сготвям. Събирам разнообразни усети и диря нещо ново, нещо по-различно, нещо, с което да зарадваш всички хора, които ще посрещнеш тук “.

Даци изяснява, че за него готвенето е изкуство, а чувството е необяснимо. Нарича го химия.

„ Това ме води години. Каквото и да подготвя, постоянно влагам нещо от себе си, постоянно прибавям нещо друго. Често излизам при клиентите, с цел да ги поздравя, с цел да схвана по какъв начин се усещат, с цел да знам дали храната им харесва. Усещам настроението им, духа, виждам усмивките по лицата им и това ме кара да не преставам към този момент толкоз години “, изяснява Даци.

А обещанието, което дават както Даци, по този начин и Йонко на своите клиенти стои изписано и върху новото меню: „ Винаги ще ви посрещаме с вкусна храна, усмивки и приятелско отношение – по този начин светът ще е по-красив “

В тазгодишното издание на форума Bright Awards 2023 ресторант „ Котилото “ беше отличен с премията „ Най-добър ресторант за балканска кухня “. Статуетката връчи зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР