Вече 10 години американски дипломати, служители и разузнавачи по целия

...
Вече 10 години американски дипломати, служители и разузнавачи по целия
Коментари Харесай

Хаванският синдром: Руското ГРУ осакатява американски дипломати със секретни оръжия

Вече 10 години американски дипломати, чиновници и разузнавачи по целия свят се сблъскват с мистериозни произшествия, известни като " хавански синдром ". Това е като парализиращ удар от някаква невидима мощ, която ги оставя инвалиди за цялостен живот: не могат да се концентрират, губят равновесие ненадейно, страдат от ужасни мигрени.

Ройтерс напомня, че съгласно оповестен предходната година доклад на американското разузнаване е " доста малко евентуално " непозната, противников настроена страна да стои зад случаите на хаванския синдром, от който първи са се оплакали чиновници на посолството на Съединени американски щати в Хавана през 2016 година.

Но  показва, че загадъчното заболяване, наречено по името на кубинската столица Хавана, може да е обвързвано с оръжия с ориентирана сила (лазерни, звукови), употребявани от съветското военно разузнаване (ГРУ).

Екипът на изданието открива, че времето и мястото на офанзивите са свързани с пътуванията на чиновници на ГРУ от военно отделение 29155. Две жертви са видели чиновници на 29155 преди нападението или директно след него и ги разпознават по фотография.

Оказва се също, че свързаната с ГРУ Военномедицинска академия е изучавала клиничните резултати, породени от " хаванския синдром ", а един от основните членове на група 29155 е получил държавна поръчка за създаване на акустично оръжие.

Освен това съгласно траялото една година следствие на " Инсайдър " - в съдействие с екипа на предаването " 60 минути " на американския ефирен канал Си Би Ес и с немското проверяващо списание " Шпигел " - високопоставени чиновници на поделение 29 155 са получавали медали и покачвания за работата си, обвързвана с развиването на " несмъртоносни звукови оръжия ".

В предишното Русия е отричала да е забъркана в сходни случаи, отбелязва Ройтерс. Според " Инсайдър " първият случай на поява на признаци на хавански синдром би трябвало да се търси преди 2016 година. Медията твърди, че " е доста евентуално да има сходни офанзиви две години по-рано във Франкфурт, когато чиновник на държавното управление на Съединени американски щати, назначен в американската задача в Германия, изпада в безсъзнание от нещо сходно на силноенергиен лъч ".

Конгресът на Съединени американски щати утвърди през 2021 година " Закон за Хавана ", с който се дават компетенции на Държавния департамент, Централно разузнавателно управление на САЩ и други американски държавни организации да изплащат компенсации на държавни чиновници (и техните семейства), които по време на службата си (в чужбина) са били наранени от болестта.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР