Вдовицата и дъщерята на убития преди близо година Алексей Петров

...
Вдовицата и дъщерята на убития преди близо година Алексей Петров
Коментари Харесай

Вдовицата и дъщерята на убития Алексей Петров осъдиха прокуратурата за 74 000 лв

Вдовицата и дъщерята на убития преди близо година Алексей Петров осъдиха прокуратурата за 74 000 лева, излиза наяве от известие в електронното деловодство на Софийския градски съд.

Делото за обезщетение по Закона за отговорността на страната беше заведено приживе от Петров, а след убийството му околните му не се отхвърлиха от процеса. 50 000 лева от тази сума е за неимуществени вреди, а останалата - за имуществени. Отделно прокуратурата е наказана да заплати и над 3300 лева разходи по гражданското дело, написа Сега.

Ако бъде дефинитивно наказана, прокуратурата ще дължи компенсацията с лихвите. От 17 април 2018 година, след като е в действие оправдателната присъда, поради която Петров съди държавното обвиняване за вреди, до през днешния ден насъбраните лихви са 48 450 лева

Петров настояваше да получи 200 000 лева обезщетение поради дело за заграбване и пране на пари, които беше отделено от прословутия развой " Октопод ". По него той беше съден, че през 2006 година - 2009 година е взел участие в присвояването на 3 308 944 лева от две сдружения, изпрал в интервала 2008 - 2105 година За всичко това той беше упрекнат през юли 2016 година

Съдия Ели Анастасова отбелязва в решението си, че Петров е бил обвинен 5 месеца, преди да бъде предаден на съд. По делото свидетелства юрист Ина Лулчева, която беше юрист на Петров.

Тя напомня, че против клиента ѝ бяха формирани куп каузи. Заради делото, което било обвързвано с комерсиалната му активност, връзките с бизнес сътрудниците му се развалили, той се чувствал подтиснат, страхувал се, че делата в никакъв случай няма да приключат. Освен това Петров имал проблеми и в основания от него Съюз за стопанска самодейност на жителите.

И различен юрист - Лъчезар Таков, свидетелства по делото. Той споделя, че е познавал Петров от 1989 година, когато постъпил като юрист в отряда на баретите, чийто шеф група бил Петров.

Процесът се отразил тежко върху прочувственото положение на някогашната барета, който бил горд човек с високо мнение за себе си. В този интервал Петров почнал и преподавателската си активност в Пловдив, като в същото време преподавал и в УНСС.

Притеснявал се да преподава на студентите, поради привличането си като обвинен, доста от бизнес сътрудниците му в Съюз за стопанска самодейност на жителите почнали да напущат, Петров се затворил в себе си, лимитирал обществените си контакти, скарал се с най-близките си родственици, трансформирал се и се отчуждил.

В решението на градския съд се показва още, че Петров е бил учител в два университета и обвиняването уязвило преподавателския му авторитет и известност.

Следва да се съобрази и събитието, че той е бил известна социална фигура и необятното медийно отразяване на повдигнатото обвиняване съществено е засегнало в отрицателна степен престижа му в обществото, стимулира се още арбитър Анастасова.

Нейното решението не е дефинитивно. Както прокуратурата, по този начин и роднините на Петров може да го апелират пред апелативния съд, защото съдът не приема цялата им рекламация за 200 000 лева неимуществени вреди.

Вдовицата и дъщерята на Петров встъпиха и по друго дело против прокуратурата, което той заведе малко преди убийството си. То е за близо 2 млн. лева С този иск Петров настояваше да получи 1 684 628 лева за неимуществени вреди, 226 500 лева за имуществени, породени му от акция " Октопод ", както и 2419 лева за адвокатски възнаграждения.

Според него вредите са му породени от нeзaĸoнния мy apecт нa 10 фeвpyapи 2010 година, зaдъpжaнeтo мy, пoвдигнaтитe мy нeзaĸoнни oбвинeния и проточилия се развой. Петров беше дефинитивно оневинен през 2021 година Припомнете си детайлности тук.

Колкото до следствието за убийството на Петров, то наподобява в задънена улица, защото 9 месеца след разстрела му няма информация даже за обвинени. Не е ясно и дали специалистите съумяха да " хакнат " телефона му и да извлекат от него някаква информация в интерес на следствието.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР