Вдовишките добавки да се вдигат до 30%, но само ако

...
Вдовишките добавки да се вдигат до 30%, но само ако
Коментари Харесай

Вдигат вдовишките добавки, само ако има пари в бюджета

Вдовишките добавки да се подвигат до 30%, само че единствено в случай че има пари в бюджета. В момента над половин милион българи получават тази помощ, която от години е закрепена на 26,5%. Това е написано в програмата за ръководство на ПП-ДБ.

Заедно с това обаче се залага изчистване на пенсионната система от всички заплащания, които не са свързани с нея. Същото е визията и на ГЕРБ. Ще се направи и цялостен разбор на пенсионната система, като се прегледат категориите на труд, наследствените пенсии, инвалидните, учителският пенсионен фонд.

“Промяната ” и Демократична България оферират да се вкара най-сетне и формула за оптималния застрахователен приход.

Управленската се базира на предизборната ни стратегия, търсим поддръжка за нея, изясни акад. Николай Денков при представянето на проектокабинета си.

Така че с изключение на предварителните съвещания на коляно ние предвиждаме среща с ГЕРБ и ще търсим поддръжка за тази стратегия. Едва по-късно ще се търси поддръжка на други сили, разясни той.

Енергетика, превоз и защита са трите бранша, в които още нищо не е контрактувано сред ГЕРБ и ПП-ДБ, издаде обаче Бойко Борисов.

Две са най-важните задания в образованието пред “Промяната ” и Демократична България. Първата е да се актуализират образователните стратегии и да се отстрани ненужната фактология. Другата е да да се трансформират разпоредбите при състезанията за шефове на учебни заведения и детски градини.

Дефиниция за енергийна беднотия, дълготрайни контракти за доставка на газ, с цел да бъде на конкурентни цени, обновен Интегриран проект за енергетика и климат. Това са някои от най-важните съществени цели, включени в секторна политика „ Енергетика “.

Планът планува либерализация на пазара за ел. сила на едро и за битови консуматори, само че с цел да бъдат те защитени от високите цени, ще бъдат съпроводени от механизъм за обезщетения за енергийно небогати семейства. Всички значими стъпки, планувани в Плана за възобновяване също са включени в тази секторна политика- построяването на районен микс от ВЕИ и термични мощности, опазване в употреба на комплекса “Марица-Изток ” при изискване, че съблюдава европейските екологични условия. Предвидено е въпреки всичко търсене на опция за актуализиране на проекта в частта, обвързвана с въглеродния отпечатък и въглищните централи. Предвижда се българско присъединяване в изследването на природен газ в акваторията на Черно море. Програмата за саниране няма да бъде прекратявана, а ще продължи, а общините ще бъдат подкрепени за енергоефективно улично осветяване. Ще се работи и по въвеждане на тласъци, в това число данъчни облекчения, за закупуване на електрически коли за лични и промишлени потребности.

Програмата предлага да стартира интензивен ремонт и рехабилитация на ПАВЕЦ „ Чаира ” и връщането ѝ в микса на индустриалните мощности, като по едно и също време с това се извърши и проучване на аргументите за повредата и търсене на отговорност взаимно с външни специалисти. Място измежду задачите е намерило и разширението на газохранилището в Чирен. Заедно със Световната банка ще се употребяват минералните води на България и в енергетиката. Предвидено е дефинитивно преустановяване на плана АЕЦ „ Белене “ и поради по-високия сеизмичен риск на района и пускане на нови нуклеарни мощности в Козлодуй.

Антиинфлационната стратегия залага на избора на нов професионално настоящ състав на Комисия за защита на конкуренцията. Ще бъде квалифициран доклад за активността на Комисия за отбрана на потребителите. Кръгла маса с огромните хранителни вериги ще постави завършек на напрежението сред тях и страната и ще докара до понижаване на ценовото напрежение. Енергийно бедните семейства ще бъдат предпазени с финансови обезщетения. Продължаването на политиката за преустановяване на енергийния монопол на външни снабдители на електрическа енергия и природен газ за България пък ще защищити цените от монопола.

Земеделието ще бъде приоритет, като ще се подкрепя производството на български храни от български дребни и междинни ферми и на български цени посредством целеви дотации. Общите старания за възкръсване на българската стопанска система ще бъдат систематизирани в първи годишен отчет за положението на българската стопанска система, в който се показват провокациите и рисковете пред нея, както и вероятните решения за превъзмогването им. „ Изчистването “ на пазара от кухи компании ще се подкрепи от приемането на законова рамка за бърза разпродажба на юридически лица без активност, без регистрация по Данък добавена стойност или без наети чиновници. ББР и еврофинансиране пък ще дават безплатна помощ на до 5 нови индустриални паркове или зони и сключване на съответните контракти. Планират се 50 милиарда лв. вложения поравно в Северна и Южна България и поддръжка за бизнеса, с цел да се усилят приходите и да се понижи разликата в заплащането сред София и останалите райони на страната, сред българите и европейците.

Дефицит до 3% е записано в секторна политика “ Финанси “. Планът в тази сфера планува още договаряне на нова целева дата за еврото след диалози с Европейска комисия и ЕЦБ, като допустима такава е 01.01.2025 година Предвидено е интензивен избор на нов шеф и подуправители на финансовите регулатори- Българска народна банка и КФН. Планира се и завършване на процеса на излизане от съветски финансови институции. Ще бъде направена пътна карта за присъединение ни към Организацията за икономическо сътрудничество и раз.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР