Вдигането на цените в селското стопанство е довело и до

...
Вдигането на цените в селското стопанство е довело и до
Коментари Харесай

Цените вдигат с 35% печалбите на фермерите

Вдигането на цените в селското стопанство е довело и до растеж на облагите на фермерите. Нетният приход на бизнесмените в селското стопанство през 2021 година надминава 3,26 милиарда лева, което е с над 35% повече по отношение на миналата година, оповестиха от Национален статистически институт.

Ръстът на облагата се дължи на растениевъдството, където се усилват както цените, по този начин и създадената продукция. Разходите на фермерите също нарастват, само че по-малко.

През 2021 година общата стойност на крайната продукция в селското стопанство възлиза на 10,8 милиарда лева, което е с 37% повече от миналата година. Увеличението е в следствие както на растеж на създадените количества с 18%, по този начин и на покачване на цените с 16%.

Цените на главните храни започнаха да нарастват доста още през предходната година, доста преди войната в Украйна. Поскъпването на зеленчуците през 2021 година беше с 12%, на плодовете - с близо 10 на 100, а на хляба с над 15%.

Стойността на продукцията в растениевъдството през предходната година е над 8 милиарда лева От тях 87% се падат на зърнени и механически култури. Спрямо миналата година цената на продукцията в растениевъдството нараства с 54%. Това е резултат както на растеж в размерите - с 26%, по този начин и на нарастване на цените - с 22,2%, показват от Национален статистически институт. Увеличените добиви на зърнени и механически култури са резултат на удобните климатични условия.

Доста друга е обстановката в отглеждането на животни. Произведената продукция в бранша възлиза на 1,962 милиарда лева Спрямо миналата година има най-малък спад на количеството продукция - с 0,2%, което се компенсира с нарастване на цените с 0,2%. Стойността на продукцията от развъждането на селскостопански животни е 966 млн. лева, а цената на създадените скотски артикули е 996 млн. лева Спрямо миналата година цената на развъждането на селскостопански животни понижава с 2,2% поради спад на цените с 5%. А цената на създадените скотски артикули нараства с 2,3%, което е резултат на повдигане на цените с 5,8%, до момента в който размерите понижават с 3,3%.

Нарастват и настоящите разноски в селското стопанство - с 26,2% до 5,6 милиарда лева Това се дължи както на по-голям размер употребени услуги и материали - с 13,3%, по този начин и на нарастване на цените - с 11,4%. Но растежът на разноските е доста по-малък от нарастването на приходите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР