Вдигането на карантината на Банско ще бъде обсъдено в Оперативния

...
Вдигането на карантината на Банско ще бъде обсъдено в Оперативния
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Щабът ще обсъди вдигане на карантината в Банско


Вдигането на карантината на Банско ще бъде разисквано в Оперативния щаб. Това изясни в предаването „ Неделята на NOVA” основният държавен контрольор доцент Д-р Ангел Кунчев.
По думите му случилото се в курортното градче повтаря на 100% това, което стана в някои ски центрове в Швейцария, Австрия и Северна Италия.
„ Факт е, че по-тежките ограничения свършиха работа. Видя се, че няма кой знае каква циркулация на вируса измежду самото население на Банско. По-скоро това са били идващите отвън”, съобщи доцент Кунчев.
„ Моето мнение е, че карантината свърши работа. Ако остане във типа, в който я постановяваме на регионалните центрове, това може би ще е достатъчно”, разяснява още той.
Относно тестванията за установяването на COVID-19, доцент Кунчев посочи, че и в щаба биха били удовлетворени на по-голям брой проби, само че в същото време желаят да са сигурни, че това са точните резултати.
„ Ако ще вършим испанските истории – да закупим 1 милион и след това 30% да се окажат подправени, няма смисъл от това”, сподели основният държавен контрольор.
„ Заявихме 1 милион проби от Европейска комисия, в случай че ги получим, ще стартира организация за тяхната приложимост. Това извадково изследване, което вършим на 1000 души, имам вяра, че също ще е полезно”, сподели още доцент Кунчев. По думите му обаче най-важното е да има такава организация, че при вероятно доста хора, търсещи помощ, тя да бъде оказана на всички. Освен това основното в работата на здравните управляващи е рано да се откриват случаите на инфектирани и те да бъдат допустимо най-бързо изолирани.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР