Вдигането на доходите е неотменимо. Не е възможно да се

...
Вдигането на доходите е неотменимо. Не е възможно да се
Коментари Харесай

От КНСБ предрекоха сътресения и социално напрежение, ако доходите не бъдат вдигнати

" Вдигането на приходите е неотменимо. Не е допустимо да се забави, без значение с какви причини. Ако това не се случи, считам, че ще има много съществени разтърсвания в доста браншове и обществено напрежение ". 

Това съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Средствата за прехрана на живот не престават да растат - към този момент с близо 15% на годишна база, изясни той. И добави:

" Средната работна заплата изостава. Тя не се усилва с към 13%, както регистрира Национален статистически институт на всички места. На места е под 10% нарастването. На места е малко повече от междинното. Като цяло приходите изостават от растежа на цените, осбено в случай че приказваме за цените в дребната кошница от 20 артикули и услуги ". 

Димитров акцентира, че има артикули и услуги, които са 2 пъти по-евтини в Испания, като даде образец с яйцата. Той назова това далавера: 

" По-голямата част от яйцата, които продаваме в нашите вериги, са български. Не приказваме за артикули, които ги караме от хиляди километри. /.../ Не е въможно това да бъде обяснено чисто пазарно ". 

Държавата, въпреки да се опита да направи някакви ограничения, не съумява да се пребори със спекулативното повишаване на цените, което продължава, безапелационен е президентът на КНСБ. Според него забавеният растеж на цените значи, че с по-малки темпове, само че цените не престават да порастват нагоре. 

Спестяванията понижават трагично, регистрира още Пламен Димитров и изясни: 

" 3/4 от всички спестявания в банковата система са до 5000 лева, като 55% са до 1000 лева и те през последните 10 месеца всеобщо се теглят и изчезват. Освен това нараства и тегленето на бързи и потребителски заеми до тези суми - 1000-2000 лева ". 

Пламен Димитров разяснява и бюджета за годината:

" Евентуалното залагане за половин година на налог за свръхпечалбите през второто 6-месечие на 2023 година е оценено на 2,4 милиарда лева спомагателни доходи. Затягането и връщането на ставките по Данък добавена стойност е оценено също на половин милиард. Увеличение на 15% на корпоративния налог за цялата година би трябвало да даде 2,310 милиарда спомагателни доходи ". 

Според него политиците би трябвало да създадат по този начин, че или да понижат с 6 милиарда лева разноските, или да намерят 6 милиарда спомагателни доходи, или да създадат по малко от двете. 

По думите му данъкът върху свръхпечалбите би трябвало да бъде въведен, тъй като той е обективен. 

Президентът на КНСБ счита, че една част от тези 6 млрд.  би трябвало да бъде открита през приходната част. Но и в разходната част има 2 огромни пера, които са необясними, добави той. И е безапелационен, че имаме буфери, които могат да балансират бюджета. 

Пламен Димитров означи още, че с нарастването на пенсиите през 2022 година е обезщетена годишната инфлация. С нарастването от 1 юли на пенсиите ще се компенсира към 2/3 на годишна база инфлацията за 2023 г. 

Най-зле са заплатите в обществения бранш - там са 8-9-10%, безапелационен бе той.

След 1 май ще предложим съответна приходна и разходна част на бюджета, разгласи Пламен Димитров и добави, че предлагането ще е обвързвано с повече разноски за заплати и с премерени и преструктурирани доходи от налози.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР