Вдигане на някои местни данъци се очертава и в София,

...
Вдигане на някои местни данъци се очертава и в София,
Коментари Харесай

Фандъкова заговори за вдигане на данъци

Вдигане на някои локални налози се обрисува и в София, стана ясно на конференция на столичния кмет Йорданка Фандъкова през днешния ден. Собствениците на остарели коли в София с екостандарт под евро 4 от следващата година ще заплащат по-голям налог, съобщи тя Йорданка Фандъкова. Според изчисленията, по този начин в градската хазна ще постъпят спомагателни 17 млн. лева Събраните средства ще бъдат вложени в градския превоз, както и за усъвършенствания на квартални паркове и градини.

За транспортните средства евро 5 и 6, които са към 180 000 от общо над 787 000 регистрирани в столицата коли, данъкът ще се резервира без смяна.

„ Справедливият принцип е най-замърсяващите коли да заплащат повече, което сега не е по този начин. За колите с най-малка мощ нарастването е от 3 до 10 лева, като то е за колите с по-ниски екостандарти. За колите до 100 конски сили, които са най-масовите в града, нарастването е сред 7 и 40 лева, като 40 лева е за колите с екостандарти 0,1,2. За колите със стандарти 3 и 4 нарастването е със 17 лева ”, изясни столичният кмет.

Планира се и покачване на налога върху възмездно придобиване на имущество. От 2,5% той ще стане 3% от цената на договорката. Благодарение на нарастването на налога върху покупко-продажбите в локалната хазна ще влязат спомагателни 20 млн. лева Те пък ще бъдат употребявани за поправки и създаване на улици и тротоари в кварталите, увери Фандъкова

По данни на Столична община в София годишно се вършат коло 115 000 покупко-продажби с парцели и коли, като над половината от тях са с заявена стойност под 2000 лева, което значи 50 лева налог.

Новите промени ще бъдат записани в Наредбата за локалните налози и такси, откакто бъдат прегледани в Столичния общински съвет. Очаква се те да влязат в действие от 2020 г. 

Вдигане на налозите за по-стари коли разгласи и новият кмет на Пловдив Здравко Димитров. Той обаче поема уговорката за новите коли таксата да бъде понижена.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР