Вдъхновяващото въздействие на една от емблемите на съвременната джаз и

...
Вдъхновяващото въздействие на една от емблемите на съвременната джаз и
Коментари Харесай

Музикалното наследство на Джони Мичъл: Безплатен концерт тази вечер във Варна

Вдъхновяващото влияние на една от емблемите на актуалната джаз и поп музика - живата легенда Джони Мичъл, е в центъра на плана “Joni Mitchell Legacy / Джони Мичъл – Наследство ”. Идеята е на певицата Даниела Белчева, която е почитател на изтънчения жанр на Мичъл като създател и реализатор.

Тази вечер от 18 часа дружно с Даниела Белчева на сцената на Градската художествена изложба - Варна ще бъдат Васил Спасов - пиано, Джанер Каптан - контрабас, и Димитър Семов - барабани.

“С този концерт ние ще честваме 80-годишния празник на Джони Мичъл - споделя Даниела Белчева. Искаме да споделим с повече другари на музиката нашата респект към творчеството на канадската певица, която промени доста в света на музиката. Избрали сме да осъществим знакови нейни части като „ Big Yellow Taxi ”, “Case of You ”, ”Hejira ”, “Woodstock ” и други Защо Джони Мичъл има толкоз огромно значение за нас и за мен персонално? - Заради философските текстове, неконвенционалните композиции и нетрадиционното вокално фразиране. Тя е въодушевяващ пример на огромен актьор, за който водещ претекст остава честността в изкуството. ”

Кои са музикантите в плана: Дани Белчева е вокалист и създател на песни, разпознаваеми със своя поетичен и съкровен жанр. Васил Спасов е пианист, композитор, аранжор за Биг Бенд на БНР, водач и участник в голям брой музикални планове. Джанер Каптан е контрабасист, роден в България, израснал в Истанбул, където е работил интензивно в областта на джаза.

Димитър Семов е барабанист и перкусионист, съидейник и участник в разнообразни планове, най-вече джаз и модерна музика.

Джони Мичъл е приета за най-влиятелната жена-творец в музикалната промишленост на XX век, притежател е на 10 награди „ Грами “, едната от които за повсеместен принос. Наследството й се състои от 19 независими студийни албума, а нейният именит „ Blue ” е измежду 100-те най-продавани албуми в света и до момента.

В средата на кариерата си Джони реалокира фокуса си от фолк блуса и компанията на именити създатели като Джеймс Тейлър, Ленард Коен, Боб Дилън към джаза и работи с едни от най-ярките имена на международната джаз сцена – Хърби Хенкок, Чарлс Мингъс, Джако Пасториъс, Уейн Шортър, Пат Матини, Питър Ърскин, Тони Уилямс, Стенли Кларк и други

През годините музиката на Джони е припозната и изпълнявана от актьори като Принс, Мадона, Бьорк, Сийл, Нора Джоунс, Джон Майер и други Джони Мичъл оставя завещание от 19 независими студийни албума и над 200 истински музикални записа. 20 години след цялостното си отдръпване от музикалния бизнес заради противоречие с еволюцията в музикалната промишленост и наложените естетически правила, Джони се завръща на сцената за серия концерти онлайн, които имат голям триумф - знак за непреходността на нейното въздействие.

Събитието е част от Есенния салон на изкуствата, който се провежда от Дирекция „ Култура и духовно развиване “ към Община Варна.

Вход свободен!
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР