Вдъхновяващият учител, историк и изследовател от Свиленград Димитър Гилев спечели

...
Вдъхновяващият учител, историк и изследовател от Свиленград Димитър Гилев спечели
Коментари Харесай

Възпитаник на Пловдивския университет стана Будител на годината

Вдъхновяващият преподавател, историк и откривател от Свиленград Димитър Гилев завоюва вота на публиката в националната социална акция на БНР " Будител на годината 2022 ". Резултатите от гласуването бяха оповестени на тържествена гала на празничния 1 ноември, излъчена в цифровите платформи на БНР, dir.bg и actualno.com. 

Победителят в " Будител на годината ", Димитър Гилев e възпитаник на Катедра " История и археология "  на Пловдивския университет.

Той прикани всички българи да се пробудим и осъзнаем, че сме античен народ с история. Настоя да спрем да приказваме за България като за страна, а да осъзнаем, че тя е отечеството ни.

Затова и постоянно влиза в клас с костюм от предишното, с цел да преподава достоверно, а в своята интернет платформа " Древна България " Гилев качва клипове, публикации и изявления, с които цели пробуждането на българския народ. Материалите към този момент са над 1500.

" Преподавам историята с възприятие, за нея не се приказва изсъхнало, тъй като по този начин се получава едно разпореждане на обстоятелства по никакъв метод не може да предизвика интерес в децата… ", сподели той на тържествената гала, представена от БНР.

29-годишният преподавател добави, че желае да научи учениците си на чест, морал, дълг, родобюлие, отечественознание:  " Отечеството символизира духовното единство на един народ, по тази причина моята задача е да възпитам в децата да градят бъдещето на България. Историята не е единствено нашата памет, та е и гръбнакът на народа, а без гръбнак не можем да стоим изправени ".

Димитър Гилев беше един от десетте финалисти в деветото издание на  кампанията " Будител на годината “, определени от журито (проф. Огнян Герджиков, доктор Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова) измежду стотици оферти от слушателите на БНР.

Наградата " Аз, буки, веди – Знание " на статуя Александър Пройнов връчи генералният шеф на публичната медия Милен Митев с думите:

“Във време на все по-ожесточено опълчване, тази акция продължава да ни сплотява. Именно това възходящо разделяне в обществото прави потребността от будителите през днешния ден все по-голяма.

В епохата на Българското възобновление будители са били тези, които са работили за просвещението и запазването на националното ни съзнание като българи. Днес будител може да е всеки от нас – аз, вие, индивидът до вас с персоналния си образец за положителното, което вършим, с идеите, зад които заставаме,  развиваме и отстояваме.

" Богатий с парите, сюрмахът с труда, момите с иглата, учений с мозъка " – по този начин разказва Иван Вазов хората към един свят национален будител – и това важи за днешните кампании-финалисти в " Будител на годината 2022 ". Те са доста разнообразни, само че всички имат способността да ни сплотяват ".

Специалната премия на Българското национално радио получи проф. Мартин Вечев, визионерът на бъдещето от INSAIT, който съумя да сложи България в центъра на света със заряда, хъса и силата си. Наградата връчи Димитър Димитров, член на УС на БНР.

Специалната премия на bTV Media Group получиха двама души с големи сърца -  Силвена Христова и Красимир Ламбов, създателите на Фондация " Живот със Синдром на Даун ", които прекатурнаха визиите на българите за слънчевите деца, и които демонстрираха на всички, че това положение надалеч не е присъда, а предизвикателство. Наградата връчи основният действен шеф и изпълнителен шеф на bTV Media Group Господин Йовчев.

По време на церемонията публиката в Pirotska 5 Event Center приветства и още едни будители и тяхната вдъхновяваща музика – група " Остава " които тази година означават 30 години на сцената. Историята на " Остава " е вплетена в живота на генерации българи с помощта на песни като " Ще дойдеш ли с мен ", " Мъничко дребосъче ", " Шоколад ", " Бесен ", " Океан ". Характерният жанр на групировката, характерният и сетивен вокал на Свилен, текстовете, които ни карат да се замислим, са измежду аргументите " Остава " освен да " остане " 30 години на музикалната сцена, само че и да е следвана от хиляди фенове.

Националната акция " Будител на годината 2022 " се реализира с финансовата поддръжка на " Дънди Прешъс Металс Челопеч " ЕАД и Национален дарителски фонд " 13 века България ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР