Вдъхновението идва тогава, когато имаш силата да доведеш една плаха

...
Вдъхновението идва тогава, когато имаш силата да доведеш една плаха
Коментари Харесай

Арх. Весела Мирянова: Ако визионерът не е лидер, той ще е безобиден или дори смешен фантазьор

Вдъхновението идва тогава, когато имаш силата да доведеш една плаха концепция до нейната същинска реализация и сполучлив свършек!

 

Вдъхновение в наши дни безспорно ще откриеш в думите на всяка една от дамите на върха, които ще ви показа Dir.bg в специфичното издание на She`s The One: Първите Дами в Бизнеса. С началото на есента медията стартира поредност от диалози за триумфа и женските секрети, за привличането му. Всяка от историите на сполучливите Първи дами в Бизнеса у нас и в чужбина ще откривате в портала Dir.bg до май 2023 година, когато вдъхновяващото премеждие ще приключи с фотоизложба на забележителните дами в бизнеса от нашата селекция.
 
Поредицата She Is The One in Businessпродължава с една жена, минала през цялостен курс на подготовка за справяне с безбройните провокации от професионално естество, носителка на голям брой награди и постигнала необозрими върхове в строителния бизнес – арх. Весела Мирянова. Тя владее съвършено три езика, има отлични организационни и лидерски качества, умения в общуването и работата с хора и е неподражаема във взимане на бързи и съответни решения – това е арх. Весела Мирянова, изпълнителен шеф и мажоритарен притежател на строително-инвестиционната компания АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД – строително-инвестиционна компания с 21-годишна история в проектирането, вложението и строителството на жилищни здания и комплекси, както и ръководител на Съвета на шефовете. С магистърска степен по бизнес администрация към „ ИНТЕГРА “ – Канада, документи по финанси, финансови принадлежности и системи за финансиране на бизнес с недвижими парцели, маркетинг и ръководство на процеса, бизнес нравственос и обществена ангажираност на организацията, организация на структурите на ръководство на акционерни сдружения, тя е приключеният облик на една сполучлива и дейна бизнесдама, съчетала гладко визиите си както в професионален проект, по този начин и в персонален – майка е на две деца – наследник и щерка, които ловко следват пътя на родителите си и печелят награди и оценки от архитектурни състезания и фотоизложби.
 
***

Успешният и конкурентен световен бизнес има своите кодове за комбиниране на характерните професионални умения посредством комбинацията им с така наречен меки умения -комбинация от обществени умения, информационни умения, черти на характера или личността, настройки, кариерни качества и коефициенти за обществена просветеност и прочувствена просветеност наред с други, които дават опция на хората да се ориентират в средата си, да работят добре с другите, да се показват добре и да реализират задачите си с допълващи твърди умения. Изследванията демонстрират, че развиването на тези умения стартира през първите няколко години от детството.

 

Обръщайки взор към арх. Весела Мирянова, се убеждаваме, че този код на триумфа е не просто задействан, не добит, а присъщ.

Родена e в София. Завършва строителен колеж „ Христо Ботев “ – компетентност „ Строителство и архитектура “ със златен орден за отличен триумф, притежател е на златни медали шест следващи години от състезанията „ Национален обзор на художествената самоинициатива “ и „ Поезията на Владимир Башев “. През 1990 година приключва висшето си обучение във ВИАС – компетентност „ Архитектура “, компетентност „ Жилищни здания и комплекси “ още веднъж с най-голям триумф.

 

„ Детството ми беше отлично по най-обикновения тогава метод: наситено и с игри, и с учене, и с участия в рецитали, спектакли. Спомените ми от него са хубави, само че не тичам в тях, с цел да си отдъхвам или за доза наслада. Май не съм носталгичен вид човек. Повече ме спохождат фантазии и най-много – проектите по какъв начин да ги направя действителност. Спомените могат да оцветят в розово или сиво предишното, само че не трансформират обстоятелствата. А за бъдещето може да се направи доста. Затова избирам за позитивни страсти да тичам в него, „ въоръжена “ с бележник с всички точки за осъществяване, от които зависи тази моя красива визия “, споделя арх. Весела Мирянова в специфичното изявление за лимитираната поредност „ She`s The ONE in Business “, която нямаше да бъде цялостна без нейното наличие.

 

Още от времето на хан Омуртаг (наричан Строителя) се слага въпросът за строителството и сградния фонд като част от културата, историята и цивилизацията. Така е и до през днешния ден – те са неразривно свързани.

 

„ Представям си всяка постройка като мост към времето, в която е замислена и издигната, или дори като парченце от това време тук. Много ми харесва съжителството на всевъзможни времена в един град. То му дава толкоз дълбочина и в същото време многообразие, разноцветност. Ако се разгласи една ера, една хармония за най-стойностна, за най-голямото достижение и се опита да вкара в тази рамка всичко ново, градът става някакъв архитектурен резерват, застива. Очарова, само че за един туристически уикенд. Градът по генезис, по традиция, по същина събира най-различни хора и им предлага динамичен живот “, споделя тя.

Архитектурата би трябвало да отразява тъкмо това, естетиката на градското пространство – също, безапелационна е арх. Мирянова.

 



фотография: Личен списък

 

„ Не ви ли прави усещане, че в София плочите, напомнящи, че тук е живяла еди-коя си заслужила персона, някак се губят, не се виждат. А в Лондон да вземем за пример можеш да вървиш и да четеш история: това е домът на Артър Конан Дойл, тук са композирали и живели „ Би Джийс “ – написано на красиви табели с единна хармония. “

 

И въпреки да не е носталгична към предишното, означи, че методът, по който ще се приказва за нашето общество в бъдещето, зависи точно от това какво ще оставим след себе си.

 

„ Можем и би трябвало да прилагаме най-екологичните решения от наличните във всяка, безусловно всяка сфера на живота и да търсим нови. Да насърчаваме и подкрепяме търсенето на нови източници на сила. Да не гледаме на всяко „ био “ и „ еко “ като на прищявка или като на нещо, което умерено може да изчака. Да не сме мързеливи, да не сме инертни в комфорта си. Иначе нашите праправнуци ще ни назовават себични потребители и ще ни упрекват в кражба на тяхното бъдеще “, притеснява се арх. Мирянова.

 

Отбелязва и че измежду главните дефицити на страната ни са неналичията на хрумвания и на храброст.

 

„ Много повече се приказва за поправки, ремонти, позакърпване на нещо и доста по-малко – за кардинално нови неща. От предпочитание да се харесаме на всички, да не разклащаме лодката, да не размътим водата стигаме все до „ още от същото “. Проблемът се задълбочава с това, че на правещите „ още от същото “ най-често им липсва и упоритост за най-високо качество. Това го усещаме с всяка стъпка по разрушена плочка и с всяко отскачане на колата по пътя.

 

Затова в АРТЕКС се стремим всяка последваща постройка да съчетава най-високото допустимо качество с нещо от най-новото, най-иновативното и най-перспективното, което има в света на архитектурата и строителството. Предпочитаме да се борим за новото, дръзкото, в сравнение с да се примирим с участта на догонващи света. “

 

Към днешна дата новите провокации, които строително-инвестиционната компания АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД среща, идват от нестабилния политически климат в страната, в който изцяло законосъобразно строителство може да бъде възпрепятствано от политически ползи и с манипулиране на публичното мнение.

 

„ От друга страна, ето някои от провокациите, които ни подтикват в активността ни.

 

Намиране на баланс сред повишаващите се цени на суровините и материалите и крайната цена на жилището за клиента. Популяризиране на нови софтуерни решения за комфорта и енергоефективността на дома, които ние внедряваме, като тяхната употреба е по желание на клиента. Пример за това е рекуператорната система за филтриране на въздуха с едновременна температурна регулация на пространствата. Разнообразяване на гамата артикули, тъй че да се откри отличен отговор на най-разнообразните потребности на клиентите. Намиране на още решения по какъв начин да се направи налично изключителното качество на АРТЕКС и за клиенти, които са мислели, че не могат да си го разрешат “ споделя арх. Мирянова.

 

Имплементирането на 100% „ зеления “ и „ резистентен “ дизайн в строителството у нас към момента е химера, счита тя. Дори да може да се формулира какво е стопроцентово зеленото и устойчивото, надали има компания в света, която да се похвали с достигането до този стандарт.

 

„ Стопроцентов обаче е нашият ангажимент да създадем всичко допустимо тук и в този момент да строим допустимо най-екологично: с грижа за здравето и удобствата на клиентите и с мисъл за бъдещето на планетата. Строително-монтажните работи са оптимално щадящи средата, а нашите здания са енергоефективни, със специфична грижа за микроклимата, обезпечен от нетоксични материали. Стремим се да съхраним и по опция – увеличим растителността благодарение на зелени фасади, зелени покриви, градинки и екопаркове по специфичен план. “

 

Заедно с арх. Мирянова маркираме и трендовете през 2023 година в международен мащаб, които залагат на многофункционалните стаи и преосмисляне на модерния дом.

 



Снимка: Личен списък

 

„ Чувала съм един британски израз: „ Къщата има положителни кости “. Тоест тя е издигната чудесно: здрава, сигурна, добре ослънчена. Когато дизайнерът или самият притежател тръгне от тази база, преобразяването, дори прекрояването на интериора може да откликне на всевъзможни потребности: на усета, на житейските промени.

 

Действително пандемията наложи преосмисляне на дома. Вместо откритото, споделено пространство, по този начин особено за последните десетилетия, в този момент в дома се търсят повече уединени кътчета, където да вземем за пример може да се работи, учи или даже играе онлайн. Освен това в АРТЕКС постоянно сме мислили за динамичността в обитаването на един дом през десетилетията: появяването на децата, развъждането им, след това напускането на гнездото… Знаете, всичко се случва. Затова в доста от функционалните схеми на нашите жилища има опция за сепариране или отваряне на пространствата. Да не забравяме за нови софтуерни решения (звукоизолиращите и акустични панели, да кажем), които освен покачват комфорта, само че обезпечават и нови функционалности на домашното пространство. Връщам се към началото на отговора: най-важното е домът да има оптимални параметри на ослънчаване, топло- и шумоизолация, да няма начупени размери. Да понижава сметките от енергийни разноски и да предизвиква екоотговорно ползване. С две думи, да е чудесно издигнат. Така той може да се приспособява към всичко, което ни сервира животът или личните ни стремежи. “ 

 

От казаното дотук към този момент усещаме ясното възприятие на отговорност на арх. Мирянова към визията ѝ за по-добър град и надлежно по-добър живот. Именно тази отговорност към концепциите и техните активации съумява да задържи компанията, на която е изпълнителен шеф, на челните места в сектора.

 

„ Моята отговорност е тъкмо толкоз огромна, колкото на всеки работещ в АРТЕКС, дава отговор ми арх. Мирянова. „ Този, който строи здания, е преценяван по всичко: по архитектурния план, по осъществяването, по фасадата, по паркинга, по градинките, стълбищните площадки… До петлето на покрива, както се споделя. Всеки има принос, всеки носи отговорност. За мен е чест и вдъхновяваща ежедневна задача да бъда изпълнителен шеф на АРТЕКС, само че зад компанията има доста сърца и доста ръце. АРТЕКС е на своето място поради качеството, което ние всички от екипа желаеме и реализираме. “

 

Споменавам и нейна имитация от изявление, в което споделя: „ Мъжете се смущават от силата, смелостта и решителността на дамите “. Защо обаче счита по този начин:

 

„ Може да си изберем хвалебствен отговор: тъй като към момента гледат на нас като на принцеси и са подготвени да се бият с дракони поради нас, а след това да ни обезпечат палат. Има и по-суров отговор: не желаят да се появим на арената като съперници и към този момент не всички мъже желаят да признаят в наше лице почтени съперници. Не знам кое е, само че аз най-малко съм ужасно огорчена, когато за кой ли път се споделя да вземем за пример в някое тв съревнование: „ би се мъжки “, „ постъпи мъжки “ и под „ мъжки “ би трябвало постоянно да се схваща „ почтено “, „ настойчиво “, „ благородно “. Тогава какво е „ женски “?! “, пита на собствен ред арх. Мирянова.

 

Силният човек – мъж или жена – за нея е усмихната, енергична персона, която прави нещо свястно. Силата за арх. Мирянова не се свързва нито с мускулите, нито с мозъка, нито даже с въображението.

 

„ За мен тя е способността да доведеш до дъно един добър план. “

Представя си София и огромните градове в България след 100 години зелени – в пълня смисъл на думата.

 

„ С доста растителност по вертикала: зелени фасади, зелени площи на терасите и градини на покривите. Заради откритите различни източници на сила – чист въздух и небе, по което се вижда всяка звездичка. Без контейнери за отпадък, който на всички места ще се събира дискретно, без електрически стълбове и кабели. Много се надявам обаче да няма никакви въздушни таксита. Представям си градовете в неподозирано в този момент многообразие на размери, пропорции и височини. Едно от нещата, които не ми харесват през днешния ден, са „ плоските “ зони или цели градове. Те могат да бъдат четири-пететажни или пък небостъргачи, само че с някаква консолидирана височина, която наподобява като покрив на града. Вълнуваща е играта на височини, на материали, на „ физиономии “ на постройките. “

 



фотография: Личен списък

 

Ако би трябвало да избира дали да бъде визионер, или водач – няма по какъв начин да го направи, тъй като не отделя едното от другото.

 

„ Ако визионерът не е водач, може и да го възприемат като безопасен или даже комичен мечтател. Колкото и нужни да са неговите хрумвания за бъдещето, дръзки, прогресивни, в случай че не откри на практика проект за тях, в случай че не поеме отговорност, всичко, което остава, са красиви думи. А aко водачът не е визионер, тогава той ще предлага единствено повтаряне на познатото и триумфът му може да бъде само финансов, а в случай че е политик – да се задържи на власт без никаква изгода за обществото. Поне на мен ми се коства, че не ни доближава визионерство. Сякаш е по-лесно, по-безопасно е да поведеш хората да обикалят в кръг с обещанието, че нищо плашещо ново няма да се случи, в сравнение с да ги вдъхновиш за дълъг път, за целия обсег на въображението и гения им. “

Арх. Мирянова споделя и че към момента се пробва за какво дамите – всички дами! – са преценявани по-строго, даже безмилостно спрямо мъжете.

 

„ Погледнете – даже онлайн. Към преценката на професионалните качества на изявила се с каквото и да е жена безусловно има и преценка на външността. Не мога да си спомня по кое време за финален път съм чела коментар за костюма на този или оня настоятелен мъж или човек на изкуството, само че нищо не е неразрешено за разискване при дамите и облеклата са единствено началото. Особено неприятно е да се види какъв брой дами осъждат други дами. Така че спънките пред дамите водачи ще изчезват паралелно с изгубването на спънките пред дамите изобщо.

 

Новозеландската министър-председателка Джасинда Ардърн мина през бременност, раждане, коронавирус пандемията, икономическа рецесия в света, управлявайки ослепително. Но след седем години и тя сподели: „ Нямам нищо повече в резервоара “ и се отхвърли от поста за всеобщо страдание. Ако беше мъж, щяха да ѝ бъдат спестени много от ненужните „ преценки “.

Това, което отличава арх. Мирянова от множеството ми събеседници, несъмнено е нейна присъща линия – умее да слуша по рождение.

 

„ Или съм се научила. Да изслушам, не значи безусловно да се съглася, само че би трябвало да знам кой какво предлага и за какво. Случвало се е да се върна към нещо, което съм отхвърлила на първо чуване, само че след това съм се замислила над преимуществата му и го одобрявам “, признава тя.

Битки с егото си не се е налагало да води, тъй като споделя, че нейното его е „ от послушните “.

 

„ Знае чудесно, че не може да бъде по-важно от триумфа на работата. Затова не бих рискувала да вземем за пример да пропусна по-добрия метод, най-оригиналната концепция единствено тъй като не съм ги предложила аз. Егото не е по-важно и от правилата ми. Не мога да си разреша да ги жертвам в името на суетата и себелюбието. Така че не се сещам за някакви вътрешни борби с егото си, изключително в професионален проект. “

 

Свободното си време прекарва, наслаждавайки му се. Смята и че работещите фамилни дами възприемат всеки час, в който не са „ отговорник по всичко “ вкъщи, за пълноценна отмора.

 

„ Наслаждавам се на всяка минута вечер, в която мога да запаля ароматна свещ, да подготвя и изпия чаша чай, да прочета обичано стихотворение, да погледам пламъчето. Иначе обичам дните на море, планина, пътуванията до исторически или просто красиви места. Не съм разкрила обаче занимание, което да ме вълнува и да ме зарежда толкоз, колкото работата. “

 

И защото работата е обичаното ѝ занимание, предстоящо и фантазиите и визиите ѝ се въртят към него. Така да вземем за пример си показва един съвременен палат в днешно време от дърво.

 

„ С присъединяване на първични материали като вълна, коноп, глина. Не е фикция. Това към този момент се прави по света. Този палат ще бъде с лека и устойчива структура, с невидими умни технологии. Сред зеленина и покрай река, езеро, а за какво не – до морето. Мисля, че през днешния ден единствено на децата би трябвало да се поставя палат, по тази причина ще е техен: за зелени, бели и сини учебни заведения, за игра. “

 

След себе си в Бъдещето желае да остави като завет, достижение и вяра „ Музиката на ключовете “.

 

„ Онзи техен звън, когато се отключва или заключва домът, който ти дава чувство за сигурност, наслада и самочувствие. От страна на АРТЕКС зад този ключ стои добросъвестната работа на целия ни екип без изключение, въпреки това, в него е побрана цялата вяра на индивида за по-хубав живот в новия дом. Имам голямата привилегия изначало да чуя фантазията на хората, а най-после – да им предам ключа към нея, към този момент осъществена. “

 

Източник: gong.bg, dir.bg

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР