Вдъхновени от светулките, инженери от Масачузетския технологичен институт са създали

...
Вдъхновени от светулките, инженери от Масачузетския технологичен институт са създали
Коментари Харесай

Учени създадоха роботизирани светулки за спасителни операции

Вдъхновени от светулките, инженери от Масачузетския софтуерен институт са основали роботи с размерите на инсекти, които светят, до момента в който летят, и могат да бъдат употребявани в избавителни интервенции, оповестява уеб сайтът на образователното заведение. 

Светлината, която излъчват роботизираните светулки, им оказва помощ да споделят между тях, и също така разрешава следенето им. 

Светещите роботи са оборудвани с меки изкуствени мускули с вградени микроскопични електролуминесцентни частици, които управляват придвижванията на крилата им. 

Светейки, устройствата могат да споделят между тях. По-големите модели са способни да поддържат връзка посредством блутут, безжична връзка и други съоръжения. За дребните модели обаче, размерите на които са сравними с тези на същинска светулка, това не е допустимо. В случая средство за решаването на казуса е електролуминесценцията.

Според учените роботизираните светулки, изпратени на избавителна задача, могат да намират оживели и да изпращат сигнали за помощ. Подобни модели могат елементарно да бъдат проследени по светлината, която излъчват - на учените са били нужни единствено три камери на смарт телефони, с цел да създадат това.

Интересно е, че светещите роботи преливат в разнообразни цветове. За задачата учените са употребявали електролуминисцентни частици цинков сулфат. След това те са трансформирали химическата композиция на частиците, вследствие на което устройството е почнало да свети в зелено, оранжево и синьо, добавя Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР