Вчерашното решение на ЦИК е удар срещу демокрацията, заяви пред

...
Вчерашното решение на ЦИК е удар срещу демокрацията, заяви пред
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Вчерашното решение на ЦИК е удар срещу демокрацията

Вчерашното решение на ЦИК е удар против демокрацията, съобщи пред БНР Ивайло Мирчев от " Демократична България ". Вчера ЦИК реши финалните данни от машинните и хартиените бюлетини да се записват дружно в секционните протоколи.

" Това решение е срам на ЦИК. То е взето с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Същата хартиена коалиция сега обезсмисли машините и инспекцията на гласуването с машини, разяснява той в предаването " Преди всички ".

От Политическа партия и Демократична България събират доброволци за всяка секция, " с цел да противостоим на операциите, които ни се готвят ", изясни Мирчев.

Божидар Божанов: Ще сезираме Административния съд за вчерашното решение на ЦИК

Ще сезираме Административния съд за вчерашното решение на ЦИК. Вече работим по жалбата.

Това съобщи пред БНР Божидар Божанов - някогашен министър на електронното ръководство, специалист по осведомителна сигурност, по отношение на решението на ЦИК от през вчерашния ден, с което финалните данни от машинните и хартиените бюлетини ще се записват дружно в секционните протоколи.

" Сроковете са къси. Надяваме се скоро да има решение ", добави той.

" Флашките от машините, които съхраняват резултата от машинното гласоподаване по партии, се транспортират в РИК и там могат да бъдат употребявани като надзорен механизъм, т.е. да се ревизира дали има разминаване сред това, което са преброили хората, и това, което са отчели машините. По волята на " хартиената коалиция " водещото е човешкото преброяване. Ние считаме, че машините броят по-правилно, с по-малко неточности и не се поддават на операции. Това залегна в Кодекса. Когато слеем резултатите от машинното и хартиеното гласоподаване, тази инспекция става съвсем невъзможна. В доста редки случаи може да светне някакво разминаване. Дори да има неточности при броенето и сумирането, те няма да могат да бъдат открити в РИК и надлежно поправени ", изясни Божанов в изявление за предаването " Преди всички ". Той напомни за многото неточности на изборите през 2021 година

По думите му в Изборния кодекс има редица текстове, които не престават да третират машинното и хартиеното гласоподаване настрана. Разумно е да бъдат настрана, счита той и добави, че това ще спести неточности и при сумирането.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР