Вчера Зденек Ондрачек (Zdeněk Ondráček), който е депутат от Комунистическата

...
Вчера Зденек Ондрачек (Zdeněk Ondráček), който е депутат от Комунистическата
Коментари Харесай

На косъм в Чехия: Полицай преди 89-а, полицейски надзор сега

Вчера Зденек Ондрачек (Zdeněk Ondráček), който е народен представител от Комунистическата партия на Чехия и Моравия, бе определен за ръководител на парламентарната комисия за обща ревизия на силите за сигурност, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Безпрецедентното назначение на Ондрачек отпред на парламентарната комисия, която следи работата на силите за сигурност, наподобява, бе част от комплексните маневри на предприемача милиардер Андрей Бабиш и на неговата партия "Действие на недоволните жители 2011 " (АНО) да получат поддръжка за своето държавно управление на малцинството, отбелязва Ройтерс.

След това обаче председателстващият съвещанието на долната камара на Народното събрание Радек Вондрачек разгласи гласуването за невалидно, защото Зденек Ондрачек получи 95 гласа, само че не е ясно дали е събрал нужното болшинство, тъй като се получи комплициране какъв брой от 200-те депутати са взели присъединяване в гласуването.

За Ондрачек се гласуваше скрито в Народното събрание, а за първи път комунистите в Чехия получават подобен върховен пост през близо трите десетилетия след рухването на комунизма.

През 1989 година полицейското звено, в което работеше Ондрачек, употребява водно оръдие, палки и кучета, с цел да разпръсне протестиращите против комунистическата власт. Демонстрациите най-после доведоха до края на комунизма. Във видеозаписи от 1989 година, качени в ЮТюб, се вижда по какъв начин Ондрачек пази полицейските дейности от това време.

"Тъжно е, че сходно нещо се случва единствено ден, откакто ние си спомнихме за годишнината от кончината на президента Вацлав Хавел. Времената се трансформираха ", сподели Вит Ракушан, заместник-председател на партията "Кметове и самостоятелни ".

Заместник-председателят на комунистите Иржи Долеж обаче сподели, че работата на полицията би трябвало да бъде следена от човек, който схваща от нея.

През октомври комунистите претърпяха най-тежкото си изборно проваляне от 100 години. Те бяха единствената политическа мощ, която до момента сподели, че ще поддържа държавното управление на партията, получила най-вече гласове на изборите - АНО.

АНО има 78 места в 200-местната долна парламентарна камара. Комунистите имат 15 места, а крайнодясната и антиевропейска партия "Свобода и директна народна власт " имат 22 места. Двете партии към този момент поддържаха АНО в някои гласувания в Народното събрание.

Другите парламентарни партии отхвърлиха да се обвържат с Бабиш главно поради обвиняванията против него, че е скрил, че неговата компания е притежател на плантация и на конферентен център преди 10 години, с цел да получи нелегално 2 милиона евро дотация от Европейски Съюз. Бабиш отхвърля тези обвинявания. Той бе назначен за министър председател по-рано този месец и показа държавното управление си предходната седмица.

Бабиш има период доникъде на януари, с цел да завоюва избор на доверие в Народното събрание. Ако това не стане, президентът на Чехия Милош Земан сподели, че ще му разпореди втори мандат за сформиране на държавно управление.



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР