Вчера започна демонтажът на паметника „1300 години България”, поставен преди

...
Вчера започна демонтажът на паметника „1300 години България”, поставен преди
Коментари Харесай

Недоволството срещу премахването на паметника пред НДК продължава

Вчера стартира демонтажът на паметника „ 1300 години България”, подложен преди 36 години пред НДК. Съвсем скоро монументът ще остане в историята, само че недоволството против решението на Столичния общински съвет продължава.

„ Още нищо не е завършило, митингите продължават”, съобщи Красимир Костинов, който е твърдо срещу премахването на монумента. По думите му това е светотатство, а методът, по който общината го прави е незаконен.

„ Вчера започнаха с премахването на Кирил и Методий – това е доста мощен знак. Какво вършим?”, разяснява различен от бранителите на оставането на паметника.

Недоволните от демонтажа са единомислещи, че решението е взето еднолично и не е съобразено с мнението на жителите. Те заплашват за „ по-крайни действия”.

Общинският консултант Михаил Владов обаче отхвърли обвиняванията в незаконосъобразност. По думите му най-важно е пластиките да бъдат съхранени при свалянето, с цел да могат да бъдат сложени в Националния исторически музей в София.

Според неговия сътрудник Стефан Марков най-важното е пространството към НДК да бъде безвредно.

„ Това е един образец по какъв начин можем да се изложим пред чужденците, поради идното председателство на България на Съвета на ЕС”, разяснява той.

До решението за демонтирането на паметника се стигна още през 2014 година, само че десетки жители стачкуваха и подаваха тъжби против премахването му.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР